Paulina
20 °C
35 °C

Levágják a velencei hidakról a szerelemlakatokat

2012.08.07. 12:41 Módosítva: 2012.08.07. 13:13
Több mint kétezer lakatot távolítottak el a velencei Akadémia hídjáról, mert városromboló ostobaságnak tartja a városvezetés. A lakatolókat 50 eurós bírság sújtja.

Kedden több mint kétezer lakatot távolítottak el a velencei Akadémia hídjáról. A lakatokat a fiatal szerelmespárok helyezik az olasz városok hídjainak korlátjaira. „Ez nem fiatalos divat, hanem várospusztító ostobaság" – nyilatkozta a sajtónak Velence munkaügyi tanácsosa, miközben óriási harapófogóval a kezében megszabadította a fából készült Akadémia hídját az apró lakatok rengetegétől.

Hiába bünteti a velencei önkormányzat 50 eurós bírsággal a lakatoló szerelmeseket, a város történelmi hídjait lakatok tömege borítja. A fiatalok még a Rialto hidat sem kímélik.
A lakatok divatja Federico Moccia író 2006-ban megjelent, Ho voglia di te (Akarlak) című regénye nyomán terjedt el. A könyv szereplői a római Milvio-hídon helyeznek el lakatot.
Moccia hatására a római hidat lakaterdő borította be.
 
Az olasz főváros polgármesteri hivatala megoldásként a híd közelében külön területet jelölt ki a szerelmesek lakatjainak. A lakatoknak fenntartott részt Moccia avatta fel. Veronában Júlia házának kapuját lakatolják tele. Itt is időszakonként levágják a lakatokat és kosarakban gyűjtik őket, hogy a szerelmi zálogok ne vesszenek el.