Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Harcok robbantak ki a szíriai-jordán határon

2012.08.10. 23:57 Módosítva: 2012.08.11. 01:22

Harcok robbantak ki péntek este jordániai és szíriai katonák között a két ország határánál – közölte egy szíriai ellenzéki, aki szemtanúja volt az összecsapásoknak. A határon történt katonai összecsapás tényét a Reutersnek jordán források is megerősítették, szíriai részről nem kommentálták az információikat.

A szemtanúk szerint a szíriai hadsereg kezdte a tüzelést, többször átlőttek a határon Jordániába. A hírügynökséget tájékoztató szíriai ellenzéki szerint páncélozott katonai járműveket is bevetettek a szembenállók. Az első hírek szerint a fegyveres összetűzésnek jordániai áldozata nincs.

Jordániai biztonsági források szerint szíriai menekültek mintegy 500 fős csoportja már átlépte a határt, amikor a szíriai erők tüzet nyitottak rájuk. A jordániai katonák viszonozták a tüzet, mert a menekültek már Jordánia területén tartózkodtak - emelte ki ammani keltezésű jelentésében a dpa német hírügynökség. Szíriai aktivisták szerint a pénteken Jordániába menekültek között tucatnyi szíriai katonatiszt is volt. Az eddigi hírek szerint jordániai részről nincsenek áldozatai a mintegy fél óráig tartó heves tűzpárbajnak. A szíriaiak egyelőre nem adtak tájékoztatást a történtekről.

A harcok a Tel Sihab-Turra térségében robbantak ki, miután szíriai menekültek megpróbáltak átkelni a határon. Ez a határvidék mindössze 80-90 kilométerre van északra Ammantól, Jordánia fővárosától.


View Larger Map

A mostani volt az első olyan katonai incidens, ami a szíriai válság kirobbanása óta más országot is érintett. Nyugati vezetők már többször említették azt: fennáll a kockázata annak, hogy a 17 hónapja tartó konfliktus más országokba átterjedhet. Szíriai menekültek és a jordán kormányzat illetékesei pedig már korábban arról beszéltek: Jordániába átszivárogtak az Asszad-rezsim titkosügynökei, akik menekültekre vadásznak.

Franciaország egy nappal ezelőtt közölte: katonai-egészségügyi alakulatot küld a szír-jordán határra, ahol a polgárháborúba süllyedt országból nagy számban menekülnek át az emberek a déli szomszédba.