Zoltán
21 °C
36 °C

Szír katonák aknavetővel lőtték a citadellát

2012.08.10. 14:59
Az ellenzék szerint aknavetővel rongálta meg a híres citadellát Aleppó városában a szíriai hadsereg pénteken. Kofi Annan utódja a volt algériai külügyminiszter, Lahdar Brahimi lesz az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjaként. Tüzérségi gránát talált el egy pékséget Aleppóban.

Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • Aknavetővel megrongálta a híres citadellát Aleppó városában a szíriai hadsereg pénteken ellenzéki források szerint. A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) nevű ellenzéki ernyőszervezet közlése szerint az aknavető gránát betörte a világörökség részének nyilvánított épület bejáratát, és összezúzott egy márványtáblát. A csoport szerint a támadást csak a szíriai hadsereg követhette el, mivel más nem rendelkezik hasonló fegyverrel az országban. Az SZNT közleményében „a szíriai nép és a teljes emberiség emlékezete és története” elleni támadásnak nevezte az esetet, és arra kérte az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO), hogy avatkozzon közbe a kulturális értékek védelmében. A világszervezet korábban arra szólította fel a harcoló feleket, hogy a konfliktus során óvják meg Szíria kulturális örökségét. A citadellát – Aleppó történelmi óvárosának részeként – 1986-ban vették fel a világörökségek listájára. Az építményt a világ egyik legnagyobb palotájaként tartják számon. (A szíriai állami televízió augusztus 10-i keltezésű, békés állapotokat sugalmazó képeket mutatott be pénteken a nagyvárosról, a rendezett gépkocsiforgalomról és a világörökséghez tartozó citadelláról, amelyet a felkelők szerint ágyúval lőtt a hadsereg.)
  • Tüzérségi gránát talált el egy pékséget pénteken a szíriai Aleppóban, és tucatnyi várakozó embert megölt – jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről. Az áldozatok között három gyerek van, húszan megsebesültek. A pékség a város keleti részében, a Tarik al-Bab negyedben van. Aleppó nemzetközi repülőterét pénteken megtámadták a felkelők, de a hadsereg visszaverte őket, és megölte a támadók többségét – jelentette a Sana hivatalos hírügynökség.
  • Aleppó nemzetközi repülőterét pénteken megtámadták a felkelők, de a hadsereg visszaverte őket, és megölte a támadók többségét - jelentette a Sana hivatalos hírügynökség. A Szabad Szíriai Hadsereg egyik parancsnoka megerősítette a támadásuk hírét, de részleteket nem közölt.

Reakciók a világból

  • Várhatóan Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter lesz az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja Kofi Annan után, aki úgy döntött, nem folytatja a szíriai válság rendezését szolgáló közvetítést.
  • A CNN élőben közvetíti Szíriából az Aszad-ellenes tüntetést.
  • Az Aszad-rezsim támogatása miatt újabb szankciókat jelentett be pénteken a Hezbollah libanoni síita militáns szervezet ellen az amerikai pénzügyminisztérium. A Szíria elleni büntetőintézkedések részeként keretében az amerikai kormány befagyasztja a Hezbollahnak azokat a kintlévőségeit, amelyek a joghatósága alá tartozhatnak, valamint megtiltja az amerikai állampolgárok és cégek számára, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn a szervezettel. Az indoklás szerint a Hezbollah kiképzéssel, tanácsadással és logisztikai támogatással segíti a szíriai kormányt.