Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Assange megkapta a menedékjogot Ecuadorban

2012.08.16. 15:41

Julian Assange, a Wikileaks alapítója megkapta a menedékjogot Ecuadorban, jelentette be Ricardo Patiño ecuadori külügyminiszter. A Guardian már kedden úgy értesült, hogy Ecuador megadta a menedékjogot Assange-nak, de az ország ezt csak csütörtökön erősítette meg.

A brit hatóságok ugyanakkor már jelezték, hogy nem biztosítanak szabad eltávozást az országból Assange-nak, aki hetek óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, írja a CNN. Ebben az esetben viszont az ecuadori döntés csak szimbolikus marad, hiszen a brit hatóságok azonnal letartóztathatják, ha elhagyja a követség épületét.

Patiño szerdán azt is elmondta, hogy az ecuadori kormány kapott egy írásos értesítést a brit hatóságoktól, miszerint lerohanhatják országuk londoni követségét, ha az ecuadori hatóságok nem adják át Assange-t a brit hatóságoknak. A levélben azt írták, hogy bármely épület diplomáciai státuszát visszavonhatják, ha az azt használó ország visszaél azzal. „Nem egy brit kolónia vagyunk, azok az idők már elmúltak" – reagált Patiño.

A brit hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy kötelességük kiadni Assange-ot Svédországnak, ahol nemi erőszakkal gyanúsítják a Wikileaks alapítóját. Ecuador és Assange attól tartanak, hogy miután a britek kiadnák Assange-ot Svédországnak, az USA-ba küldenék, ahol halálbüntetés várna rá.

Júniusban jelentette be Assange – aki június 19. óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik –, hogy a hivatalos idézés ellenére nem adja fel magát a Scotland Yardnak. Ehelyett jelentkezett Ecuador londoni diplomáciai képviseletén, ahol politikai menedékjogért folyamodott.