András, Andor
-3 °C
3 °C

Breiviket másolta volna egy cseh férfi

2012.08.18. 17:02

A cseh rendőrség őrizetbe vett egy férfit Ostravában, akit azzal gyanúsítanak, hogy a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivikéhez hasonló támadásokat akart elkövetni, írja a BBC.

A 29 éves férfi lakásán egy gépfegyvert, robbanószereket, lőszert és egy rendőrségi egyenruhát találtak. Breivik rendőrnek öltözve lőtt le 69 embert Utøya szigetén, miután egy autóba rejtett bombát robbantott Osló belvárosában, amely hét ember halálát okozta.

A BBC úgy tudja, hogy a rendőrség akkor figyelt fel a férfira, amikor az Breivik nevét használta email levelezésében. A hatóságok emellett úgy értesültek, hogy a férfi egy házi készítésű bombát akar felrobbantani.

A rendőrök még augusztus 10-én kutatták át a férfi lakását, de csak most jelentették be a részleteket. A férfinél egy távirányítású detonátort is találtak letartóztatásakor. A férfi lehetséges célpontjait nem ismeri a rendőrség.

Breivik beismerő vallomást tett, a bíróság augusztus 24-én hirdet ítéletet az ügyben. Akkor derül ki, hogy beszámíthatónak ítélik-e Breiviket, aki ettől függően börtönbe, vagy pszichiátriai intézetbe kerül.