Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Japán flottila tart a vitatott szigetek felé

2012.08.18. 16:36

Húsz kisebb hajóból álló japán flottila indult el egy szigetcsoport felé, amelyet mind Japán mind Kína a magáénak tart, írja a BBC. A hajókon utazó japán politikusok meg akarnak emlékezni a második világháború japán áldozatairól, a kínai kormány azonban az út megszakítására szólított fel, és területi szuverenitását hangoztatta.


Senkaku szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

Idén ünnepelték a két ország diplomáciai kapcsolatainak normalizálásának 40. évfordulóját, Kína és Japán mégis vitában áll a kínaiul Tiaojü, japánul Senkaku nevű kis lakatlan szigetek miatt. A szigetek fontos hajózási útvonalak mentén helyezkednek el, környékük jó halászati lehetőséget jelent, emellett pedig kiaknázatlan erőforrásokat sejtenek a közelükben.

A most indult hajók várhatóan vasárnap reggel érkeznek meg a szigetekhez, de a japán kormány sem engedélyezte a politikusoknak a partralépést.

A nemzeti érzelmű fiatalok gyakran hajóznak ki mindkét országból a szigetekre, hogy aztán a világítótoronyra kitűzzék országuk zászlaját, ezzel újabb és újabb diplomáciai feszültséget szítva. Szerdán Hong Kongból érkeztek aktivisták, akiket a japán hatóságok őrizetbe vettek, majd elengedtek.

A dél-ázsiai térség, és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, amelynek egyes részeire Kína, Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és még Brunei is igényt tart. A Senkaku/Tiaojü körüli konfliktushoz hasonló szigetvitákról bővebben itt olvashat>>>  • Vennék
  • Hírek