Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Partra szálltak a japánok a vitatott szigeten

2012.08.19. 11:35 Módosítva: 2012.08.19. 11:50

Legalább tíz japán nacionalisa szállt partra, és tűzte ki az országa zászlaját vasárnap reggel a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló szigeteinek egyikére, írja a BBC. A húsz hajóból álló japán flottával körülbelül százötven ember, köztük több politikus is meg akarja látogatni a kínaiul Tiaojünek, japánul Szenkakunak nevezett szigetet, hogy ott megemlékezhessenek a második világháború japán áldozatairól.


Senkaku szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

A partraszállás hírére száz kínai kezdett el tüntetni a dél-kínai Guangcsou város japán konzulátusa előtt. Peking már korábban is az út megszakítására szólított fel a japánokat, és területi szuverenitását hangoztatta, a japán flottával utazó politikusm Kenichi Kojima viszont így nyilatkozott az AFP hírügynökségnek: "Meg akarom mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy ezek a szigetek a mieink. Itt már Japán jövője a tét."

Légifotó a Szenkaku szigetekről
Légifotó a Szenkaku szigetekről
Fotó: Sankei

A szigetek feletti rendelkezés jogát évtizedek óta magának követeli Kína és Japán, a térségben ugyanis feltehetően jelentős tenger alatti gázlelőhely van. A nemzeti érzelmű fiatalok gyakran hajóznak ki mindkét országból a vitatott hovatartozású szigetekre, hogy aztán a világítótoronyra kitűzzék országuk zászlaját, ezzel újabb és újabb diplomáciai feszültséget szítva. A múlt héten 14 kínai aktivista a japán őrhajók bevetése ellenére elfoglalta az egyik lakatlan szigetet és kitűzte a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd néhány nap múlva elengedték a kínaiakat. Vasárnap kilenc japán szállt partra Ucuri szigetén.

A kínai külügyminisztérium már szombaton tiltakozott a készülő akció ellen, 'Minden egyoldalú japán lépés a szigeteken törvénytelen és érvénytelen" - áll a tárca honlapjára feltett közleményben. Több kínai városban tüntettek a japán aktivisták akciója ellen. A tüntetők japán éttermekre és autókra támadtak. Szerdán Hongkongból érkeztek aktivisták, akiket a japán hatóságok őrizetbe vettek, majd elengedtek.

A dél-ázsiai térség, és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, amelynek egyes részeire Kína, Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és még Brunei is igényt tart. A Senkaku/Tiaojü körüli konfliktushoz hasonló szigetvitákról bővebben itt olvashat>>>  • Vennék
  • Hírek