Laura, Alida
16 °C
32 °C

Magyarországot utánoznák a svéd nacionalisták

2012.08.23. 12:04

Magyarországot tekinti példának Patrik Ehn a Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna - SD) párt tagja. A magukat „svédpártinak” tartó politika szervezetet mások egyszerűen nacionalista jobboldali pártnak nevezik. Ehnnek különösen tetszik, hogy Magyarországon mekkora hangsúlyt fektetnek a kultúrára és a nemzeti identitásra és szerinte Svédországban is ilyen változások kellenének.

„Egyértelmű politikai céljaik vannak, amikor a kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséről, a történelem hangsúlyozásáról és hasonlókról van szó. Nagyon tudatosan dolgoznak evvel, ezért néhány üzleti menedzsernek döntenie kell, hogy akarnak-e ezek mentén a politikai célok mentén dolgozni” – idézi a Magyarországot érdekes politikai példának tartó Ehn egy televíziós interjúját az Euractiv.

A Svéd Demokraták, akiknek egyik legismertebb tagja Patrik Ehn, 2010-ben jutott be a svéd parlamentbe. A 349 országgyűlési helyből 20 helyet szereztek, ugyanannyit, mint a kereszténydemokraták és a baloldaliak pártja. A párt növekvő népszerűségét megfigyelők az északi országokban tapasztalható bevándorlás-ellenes érzelmek erősödésével magyarázzák.

Az Euractiv cikke felidézi, hogy Magyarország mostanában inkább a médiaszabályozási kísérletek, a jegybank és a bíróságok függetlenségének fenyegetése és az új alkotmány miatt szerepelt a hírekben. Ehn, akiről két éve kiderült, hogy 2003 óta rendszeresen kapcsolatban állt németországi szélsőjobbos csoportokkal, ezek helyett inkább a magyar politikai rendszernek a kultúrára gyakorolt hatását emelte ki, ami követendő példa lehetne Svédországnak.

„Ha nagyobb politikai befolyást szerzünk, akkor a svéd kultúrával kapcsolatos tervek másképpen fognak kinézni. Ha szintén befolyásunk lesz a főbb tisztviselők és menedzserek kinevezésére, akkor olyan kulturális menedzsereket fogunk toborozni, akik a mi politikai céljainkat érvényesítik a kultúrában” – mondta Ehn.

Ehn szerint a kultúra nem fontosabb számukra, mint más pártok számára, hiszen a baloldali pártok baloldali üzleti vezetőket neveznek ki, és a mostani politikai kultúra miatt a multikulturalizmusra koncentrálnak.