Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Hurrikánná erősödött az Isaac

2012.08.28. 20:25
Barack Obama amerikai elnök kedden a Fehér Házból arra hívta fel az Isaac trópusi vihar által fenyegetett területek lakosságát, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait, akkor is, ha azok elrendelik az evakuációt.

"Hallgassanak a helyi hatóságokra, és kövessék az utasításaikat, beleértve azt is, ha felszólítják önöket, hogy evakuáljanak!" – jelentette ki élőben közvetített televíziós nyilatkozatában az elnök. "Ez most nem a sors megkísértésének, nem a hivatalos figyelmeztetés elutasításának az ideje. Ezt komolyan kell venniük" – tette hozzá.

Az Isaac az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont kedd délelőtti bejelentése szerint mintegy 130 kilométerre található a Mississippi torkolatától és óránként 16 kilométeres sebességgel halad a szárazföld felé. Nem sokkal Obama beszéde után bejelentették, hogy a trópusi vihar immár hurrikánná erősödött, azaz a szél sebessége meghaladja az óránkénti 119 kilométert.

Barack Obama arra figyelmeztetett, hogy nagy vihar várható, amely nagy területeken áradást és más károkat okozhat. A szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatal (FEMA) emberei az ő irányítása alatt már több mint egy hete készülnek a viharzónában katasztrófa-elhárításra. Az elnök hétfőn szövetségi szintű szükségállapotot hirdetett Louisianában, hogy a helyi hatóságok erőfeszítéseit központi forrásokból is támogatni lehessen.

A vihar által fenyegetett államok lakosai élelmiszer- és üzemanyag-tartalékokat halmoztak fel, a házaik ablakait bedeszkázták. Az alacsonyan fekvő településekről ezreket telepítettek ki.

Az Isaac Haitin és a Dominikai Köztársaságban az elmúlt napokban legkevesebb 22 ember halálát okozta.