Szexvideóval zsarolta a vietnami maffia Csehországot

2012.08.28. 11:46
Egy Hanoiban dolgozó cseh diplomatáról intim helyzetben készült videofelvétel nyilvánosságra hozatalával próbálta meg zsarolni három évvel ezelőtt Csehországot a vietnami maffia - írta a Mladá Fronta Dnes című liberális prágai napilap.

Az esetet a cseh külügyminisztérium eddig eltitkolta. A legnagyobb példányszámú cseh politikai napilap akkor szerzett véletlenül tudomást az esetről, amikor riporterei egy korrupciós ügyben folytattak tényfeltáró nyomozást.

A néhány perces videofelvételen Emil Palecek, az akkori hanoi cseh konzul helyettese látható több helyi nővel intim helyzetben. A videó 2009 tavaszán több órán át volt látható a Youtube-on, majd azt a cseh külügyminisztérium beavatkozására levették onnan.

A Mladá Fronta Dnes úgy véli, hogy a vietnami maffia ennek a videofelvételnek a nyilvánosságra hozatalával próbálta meg "jobb belátásra" bírni Prágát, amely 2008 végén és 2009 elején megszigorította, majd egy időre le is állította a munkavállalási vízumkiadást a vietnamiaknak.

"Csak sejthetjük, hogy a Palecek úr személyét és magánéletét érintő incidens reagálás lehetett a megszigorított cseh vízumpolitikára" - mondta a lapnak Karel Srol, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A botrány kirobbanása után Paleceket azonnal visszahívták Prágába. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint Palecek nem sértette meg a tárca munkaügyi szabályait, és a történet a magánélet szférájába tartozik. A diplomata most újra külföldi kiküldetésben van, mégpedig egy közel-keleti országban.

Csehországban jelenleg hivatalos engedéllyel tartósan több mint 60 ezer vietnami él, akiknek komoly szerepük van a kereskedelemben és a vendéglátásban.

A prágai sajtó szerint a csehországi munkavállalások szervezését a cseh alvilággal együttműködő vietnami maffia tartja a kezében, és egy-egy vízumért akár 100 ezer koronát is elkérnek.

A Csehországban élő vietnamiak most azt követelik a cseh kormánytól, hogy közösségüket ismerjék el hivatalosan nemzeti kisebbségnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport