A baltás gyilkosra cserélték az azeri elnök borítóképét

2012.09.01. 11:57

Az armenpress örmény hírügynökség arról számolt be, hogy örmény hekkerek támadták meg az azerbajdzsáni államfő honlapját, és felrakták rá az örmény katona fényképét. Samvel Martiroszjan információbiztonsági szakértő szerint a hekkerek nem léptek be az oldal belső adatbázisába, csak a felirattal ellátott fényképet csatolták az oldalhoz.

A támadás oka szerinte az volt, hogy a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonatisztet pénteken átadták az azeri hatóságoknak, és Bakuba érkezése után Ilham Alijev államfő rögtön kegyelemben részesítette és kiszabadult. Eközben Ilham Alijev azeri elnök nem hivatalos facebook oldalára is felkerült a kegyelemről szóló döntés, borítóképe pedig Ramil Sahib Safarov képére változott.

Mint ismert, az azeri baltás gyilkos ügye miatt Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal. Az örmény hadseregnél a legmagasabb készültséget rendelték el, a jereváni magyar konzulátusról letépték a zászlót. A magyar kormány hivatalos álláspontját még egyeztetik. A kapcsolatok megszakítása nem jelent gazdasági embargót, de a legkeményebb diplomáciai lépésnek számít.

Ramil Safarov Sahibot annak idején azért jelentkezett katonának, hogy aztán később minél több örményt ölhessen meg, amikor az örményeket mosolyogni látta, úgy érezte, úgy viselkednek, mint a győztes hadsereg tisztjei a leigázottakkal szemben. Az azeri férfi bosszúvágya folyamatosan nőtt az örményekkel szemben.

Az azeri vádlott vett egy baltát és egy fenőkövet, majd ezeket a kollégiumi szálláshelyén elrejtette. Másnap hajnalban benyitott a sértett szobájába, felkapcsolta a villanyt, többször rávágott a nyakára, fejére, mellkasára és végtagjaira, a sértettet gyalázó szavakat kiáltott és az áldozat fejét majdnem elválasztotta testétől.

Az örmények szerint a gyilkost kiadó magyar miniszternek tudnia kellett, mi történik Safarovval a kiadatása után, valamint azt is, hogy olyan országnak ad ki egy „etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosságért” elítélt embert, ahol az illetőt hősként tisztelik, olvasható a levélben. Tovnaszján szerint Navracsics Tibornak biztosítékokat kellett kapnia az azeri féltől arra, hogy az elítélt Azerbajdzsánban folytatja büntetése letöltését, de a magyar miniszternek tudatában kellett lennie, hogy e biztosítékok nem hitelt érdemlőek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport