A világ összes örménye fellázad ellenünk

2012.09.02. 09:47 Módosítva: 2012.09.02. 13:49

Azerbajdzsán és Magyarország elleni tiltakozásra szólítja fel a világ minden részén élő örményeket az a nyílt levél, amit a külföldön élő örményeket képviselő minisztérium tett közzé vasárnap.

A levélírók szerint az örmény közösségek világszerte felemelik a hangjukat, kihasználják a kapcsolatrendszerüket és mindent megtesznek majd, hogy tömegtüntetéseket szervezzenek Magyarország diplomáciai képviseletei előtt. Politikai vezetőiktől minden országban követelni fogják, hogy vegyék rá Azerbajdzsánt, hogy semmisítse meg az elnöki kegyelmet és a gyilkost zárja újra börtönbe, illetve ítéljék el a magyar kormány intézkedését és követeljék az európai szervezetektől, hogy szankciókat vezessen be Magyarországgal szemben. Az örmények tiltakozások kifejezésére a médiát is használni fogják, és kérik a magyar állampolgárokat, hogy tüntetéseken és nyílt leveleken keresztül ők is fejezzék ki egyet nem értésüket a kormány döntésével – áll a levélben.

A levélírók kifejezik fájdalmukat és csalódottságukat, mert az EU-tag, magát fejlettnek és demokratikusnak tartó Magyarország olyan egyezséget kötött Azerbajdzsánnal, ami sérti az európai értékeket és törvényeket. Szerintük ezzel Magyarország bátorítja a bűnözőket, és utat nyit az etnikai és vallási alapon elkövetett gyilkosságoknak. A dokumentum szerint ez bizonyítja, hogy a magyar hatóságok nem érdemlik ki az EU-tagságot.

A levél szerint sértő, hogy amikor a magyar hatóságok átadták a bűnözőt Azerbajdzsánnak, nem jutott eszükbe az a sok ezer örmény, akik a magyar szabadságért harcoltak és adták az életüket a múltban. „Aki behunyja a szemét és nem veszi észre a törvénytelenséget és a szörnyű brutalitásokat, az egy napon maga is áldozattá válik” – zárul a nyílt levél.

„Nem akarunk háborúzni”

Szerzs Szargszján örmény államfő újabb éles hangú nyilatkozatban ítélte el Safarov szabadon engedését. „Nem akarunk háborúzni, de ha rákényszerítenek bennünket, küzdeni fogunk és győzünk. Nem félünk a gyilkosoktól, még akkor sem, ha államfői pártfogoltak” – írta Szargszján abban az üzenetben, amelyet abból az alkalomból adtak ki, hogy a vitatott hovatartozású terület, Karabah pontosan huszonegy éve hirdette ki egyoldalúan függetlenségét. (MTI) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport