Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Már a szomszédban jár a nyugat-nílusi vírus

MTI/Index
2012.09.04. 18:00

Egy ember meghalt, húsz másik megfertőződött a nyugat-nílusi vírustól Szerbiában – közölte kedden Olga Dulovic, a fertőző és trópusi betegségekre szakosodott belgrádi klinika képviselője.

A fertőzöttek között nemcsak belgrádiak, hanem az ország más részeiről származók is vannak. Az elhunyt nő a Belgrádtól húsz kilométerre, a Duna északi partján fekvő Pancsováról származik.

Slavica Djukic Dejanovic szerb egészségügyi miniszter keddi sajtóértekezletén kijelentette: nem áll fenn a veszélye annak, hogy a nyugat-nílusi vírus járványt okoz Szerbiában.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

A fejlett országok közül legutóbb az USA-ban okozott kisebb pánikot a vírus. Augusztus közepén Dallas polgármestere egészségügyi szükségállapotot rendelt el, miután Texasban az év eleje óta tizenhét áldozatot követelt a nyugat-nílusi vírus, a legtöbbet Dallasban. Az USA összesen 42 államában észlelték a fertőzést, a helyzet Texas mellett Mississippiben és Oklahomában volt a legrosszabb. Az Egyesült Államokban 2012-ben Összesen 693-an betegedtek meg, és 26-an haltak meg vírusfertőzés miatt.

Olaszországban idén július közepén, majd augusztus végén bukkant fel a nyugat-nílusi vyrus, ráadásul annak egy új törzse. Ott 2008-ban fertőződött meg az első áldozat a Pó-folyó deltájában.

Magyarországon 2010 októberében tíz páciensről bizonyosodott be, hogy fertőzött. Egy közülük valószínűleg Görögországban fertőződött meg, ketten a Balatonnál. A vírus legtöbbjüknél idegrendszeri gyulladást okozott, de haláleset nem történt.