Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Az EU magyarázatot követel Azerbajdzsántól

2012.09.05. 19:33

Az Európai Unió magyarázatot követel Azerbajdzsántól arra, hogy miért sértette meg a Magyarországgal kötött, Ramil Safarov átadásáról szóló megállapodást - mondta a Szabadság rádió örmény adásának adott interjúban Catherine Ashton szóvivője, aki szerint az ilyen magatartás veszélyezteti a kaukázusi térség biztonságát.

Maja Kociancic, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője megállapította: a jelen pillanatban rendelkezésére álló információk szerint a Safarov kiadatásáról szóló magyar-azeri megegyezés bizonyos pontjai nem teljesültek. Erre való tekintettel az Európai Unió kapcsolatban marad az azeri hatóságokkal, hogy magyarázatot kapjon arra, Baku miért tanúsít olyan magatartást, ami veszélyezteti a kaukázusi térség amúgy is törékeny biztonságát.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Catherine Ashton készül-e szankciókra, ha kiderül, hogy Azerbajdzsán szándékosan követte el a hibát, Kociancic kifejtette: a szankciók nem lehetnek öncélúak, az unió számára a térség jövője a fontos. "Különmegbízottunk van a Kaukázusban, küldöttségeink is vannak a helyszínen, figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és ezek alapján döntjük majd el, feltétlenül szükség lesz-e további lépésekre" - mondta a szóvivő.

Szerzs Szargszján örmény elnök augusztus 31-én jelentette be, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, azt követően, hogy a magyar kormány átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztését töltő Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és hősként ünnepeltek.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerdán azt mondta, "végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő", hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Safarovnak.