Elsüllyedt egy menekülteket szállító török hajó

2012.09.06. 16:10

A török partok közelében 58 menekült fulladt a Földközi-tengerbe, miután hajójuk zátonyra futott és elsüllyedt. Az áldozatok többsége a hajóközben volt, 45 másik utast sikerült kimenteni a török hatóságoknak. A mentőosztagok további túlélőket keresnek az Ahmetbeyli környéki tengerszakaszon, Izmir közelében.

Az elsüllyedt jármű egy halászhajó volt, amit csak most alakítottak át a menekültek szállítására. A 15 méter hosszú hajó fedélzetén főként szíriai és iraki állampolgárok voltak, akik Európába akartak jutni. A túlélők elbeszélése szerint sokan a felborult hajó alá szorultak, többségükben gyermekek és nők.

A török hírügynökségek szerint az áldozatok közül kilenc gyerek, a parti őrség szerint pedig további holttestekre is bukkanhatnak majd. A csoportot korábban Izmirben szállásolták el, és embercsempészek azt ígérték, hogy átviszik őket Görögországba, majd végül Nagy-Britanniába juttatják őket. A TRT állami televízió azt jelentette, hogy a hatóságok őrizetbe vettek két török gyanúsítottat, akiknek köze lehet az embercsempészéshez.

Törökországban jelenleg több mint 80 ezer szíriai menekült van és a számuk folyamatosan emelkedik. A BBC szerint Törökországból korábban is sok ázsiai és afrikai próbált meg átjutni az EU-ba, és a szír menekülthullám miatt tovább nőhet a határon átszökni próbálók száma.  • Hírek
  • Bankszámla