Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Safarov átadatása ellen tüntettek

2012.09.06. 16:29
Bukarestben tiltakoztak csütörtökön a romániai örmények: petíciót adtak át a bukaresti magyar nagykövetnek, nemtetszésüket fejezve ki amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot. Tiltakozó megmozdulásokról adtak hírt Ciprusról és Görögországból is.

A bukaresti tüntetést a romániai örmények püspöksége és a romániai örmények szövetsége szervezte.

Füzes Oszkár nagykövet elmondása szerint a romániai örmények püspökhelyettese és Varujan Pambuccian romániai parlamenti képviselő adta át a tiltakozó levelet, amely szerint Safarov átadása az örmények számára elfogadhatatlan. A történteket az örmény néppel szembeni ellenséges lépésnek tekintik, és úgy vélik, a magyar kormány döntése megsértette egy olyan nép méltóságát, amely a magyar államalapítás óta harmonikusan él együtt a magyarokkal.
Füzes Oszkár szerint a beszélgetés, amelyen ő kifejtette Magyarország álláspontját, barátságos légkörben zajlott le.

A tüntetők ezt követően a bukaresti örmény templomhoz mentek, ahol mintegy húszan folytatták a tiltakozást, transzparenseket aggatva a templom kerítésére.

Cipruson és Görögországban szerdán voltak tiltakozó megmozdulások amiatt, hogy Magyarország kiadta az örmény tiszttársát meggyilkoló azerit – írta az Armenpress internetes oldal.

Szalonikiben a tüntetők az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) és Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) helyi részlegének kezdeményezésére előbb egy templomnál gyülekeztek, majd a magyar főkonzulátushoz vonultak jelszavakat skandálva. A résztvevők tiltakozó levelet adtak át a magyar képviselet vezetőjének.

A görög fővárosban, Athénban az ARF központi bizottságának szervezésében vonultak tiltakozók a magyar nagykövetséghez, ahol a képviselet konzuljának levelet nyújtottak át. A diplomata biztosította a tüntetőket arról, hogy szavuk meghallgatásra talál a magyar kormánynál.
A ciprusi fővárosban, Nicosiában ugyancsak a magyar nagykövetség előtt tartottak tiltakozó megmozdulást. A tüntetők „Magyarország pénzre éhes″ és „Vér tapad″ a kezetekhez feliratú táblákat vittek magukkal.  • Eladnék
  • Hírek