Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

Földrengés Dél-Kínában, sok a halott

2012.09.07. 19:09
A dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat egy órán belül két, egy 5,7-es és egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg; a természeti csapásban a legfrissebb hírek szerint legalább 67 ember meghalt, több mint 730-an megsérültek - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A híradások már előrevetítik, hogy a viszonylag sűrűn lakott területeken az áldozatok száma valószínűleg tovább fog nőni, mivel egyes súlyosan érintett települések a földcsuszamlások, az utakra lehullott sziklák miatt még nem, vagy csak nehezen közelíthetők meg.

Több mint 100 ezer embert kellett evakuálni, s további körülbelül 100 ezer vár arra, hogy biztonságos helyre költöztessék.

A mentők helyenként hegyet mászva kísérelnek meg az érintett falvakba eljutni. A kezdeti felmérésekből ítélve mintegy 700 ezer embert ért kár. 430 ezer épület megrongálódott, s csaknem 6700 romba dőlt.

Helyi információk szerint a földmozgást péntek éjszakáig 68 utórengés követte, közülük a legerősebb 5,6-os volt. A legsúlyosabban érintett területen megszűnt az áramellátás és távközlési összeköttetés.

A földrengés epicentruma Jünnan és Kujcsou tartományok határán, a jünnani Jiliang (Yiliang) megye térségében volt, itt eddig 49 holttestet találtak. Kujcsouból nem érkezett halálos áldozatokról jelentés, de a rengés következtében ott is házak rongálódtak meg,  vagy dőltek össze. A tartomány székhelyén is ezrek menekültek az utcára.

A károk pontos mértéke egyelőre nem ismert, a tartományi hatóságok több ezer sátrat, takarót és kabátot küldtek a helyszínre. A mentéshez mozgósították a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget.

A Csaotung (Zhaotong) város térségében gyakoriak a természeti csapások. 2003-ban volt már itt egy halálos áldozatokkal járó, 5,6-es erősségű földrengés, 2010-ben pedig földcsuszamlások okozták 45 ember halálát.

A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao), aki az oroszországi Vlagyivosztokban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén tartózkodik, üzenetben sürgette az azonnali segítségnyújtást.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a helyszínre utazott, s azt hangoztatta, hogy az első feladat az életmentés, az áldozatok számának - lehetőség szerinti - minimálisra csökkentése.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport