Otthagyták a gellértező biztosítót

2012.09.07. 19:12
Valamennyi versenytársnál több ügyfelet veszített az életbiztosításra szakosodott német Ergo biztosító, amely tavaly nagy feltűnést keltett az ügynököknek szervezett budapesti kéjutazásról szóló hírekkel.

A társaság életbiztosítás-állománya 2011-ben 170.940 szerződéssel csökkent, ami messze a legrosszabb adat a piac szereplői között. A második a Victoria nevű biztosító, amelynek állománya 146 ezer szerződéssel csökkent - mutatta ki a Map-Report nevű ágazati elemző cég.

A cég korábban Hamburg-Mannheimer International (HMI) néven működött, majd a 2011-ben kirobbant botrány miatt nevet változtatott, felvette a tulajdonos Ergo konszern nevét.

A társaság 2007-ben a legjobban teljesítő ügynököknek jutalomutazást szervezett Budapestre. Az egyik program a Gellért-fürdőben volt, ahol magyar prostituáltak szórakoztatták a német vendégeket. A Handelsblatt című üzleti lap a látogatásról a HMI belső feljegyzései alapján cikket írt, amelyből botrány kerekedett. A cég vezetése a történtek tüzetes kivizsgálását ígérte, és megbocsáthatatlan hibának nevezte a budapesti kicsapongást. A társaság állítása szerint a budapesti elszigetelt, egyszeri eset volt, a Handelsblatt azonban az idén nyáron kinyomozta, hogy Jamaicára és Mallorcára is szerveztek hasonló utakat.

A Map-Report szerint a sorozatos botrányok és a szerződésállomány csökkenése között nincsen közvetlen kapcsolat, az viszont biztos, hogy a kéjutazásokra alapuló motivációs rendszer nem serkenti a biztosításközvetítő ügynököket fenntartható üzletmenetet eredményező teljesítményre. A társaság szerint a visszaesés fő oka az, hogy a kilencvenes évek elején jelentősen növekedett a biztosítás-állomány, és ezeknek a szerződéseknek egy jó része most jár le - írta pénteken a Handelsblatt.     Németországban az életbiztosítás az egyik leggyakoribb megtakarítási forma, de népszerűsége csökken. A 82 milliós országban 2004-ben még 95 millió életbiztosítást tartottak számon, jelenleg pedig már 90 millió alatt van a szerződések száma. A Map-Report szerint a visszaesés egyik fő oka a biztosításközvetítők hiányos felkészültsége.  • Tippek
  • Árfolyam