Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Levágják a szerelmes lakatokat Rómában

2012.09.10. 19:02
Egy olasz regény terjesztette el a lakatolási divatot, de az ókori Milvio híd épségét veszélyeztette már a sok apró lakat. A levágott lakatokat a római polgármester múzeumban mutogatná.

Rendőrkordonnal védett tűzoltók vágták le hétfőn a szerelmes lakatokat a római Milvio hídról, amelyet évek óta igyekeznek megszabadítani az apró vaslakatok súlyától.

Róma legrégebbi hídjáról utoljára tavaly ősszel távolították el a szerelmes lakatokat, amelyeknek fürtjeit most is hatalmas harapófogókkal vágták le. Fiatalok kisebb csoportja könnyes szemmel nézte, hogyan szedik le szerelmük zálogát. Mások a lakatlevágás előtt új helyet választottak: a római Trevi-kút körüli vasrácsokat aggatták tele apró lakatokkal.

A hídtisztító akciót Gianni Giacomini, az illetékes római XX. kerület elnöke vezette. A sajtónak elmondta, hogy Róma város tiszteli a szerelmesek érzelmeit, de a párkányrácsokra és lámpavasakra akasztott lakatrengeteg az ókori műemlékhíd épségét veszélyezteti. Giacomini hozzátette, hogy a szerelmesekkel teli híd éjszakánként a drogkereskedőket is vonzza.

"Októberben ünnepeljük az 1700. évfordulóját annak, hogy Constantinus császár győzelmet aratott Maxentius felett a Milvio hídnál. Addigra lakat nélkül akarjuk látni a hidat" - hangoztatta Giacomini, azt ígérve, hogy minél előbb külön helyszínt biztosítanak a lakatoló szerelmeseknek és az eddig levágott lakatokat múzeumban állítják ki.

A lakatdivatot Federico Moccia író 2004-ben megjelent Három méterrel a föld fölött (Tre metri sopra il cielo) című regénye ihlette. Azóta a szerelem-lakatok elárasztották Olaszország legszebb műemlékeit: a római Angyalvár előtti hídtól a velencei Rialto hídig.