Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Négy embert fertőzött meg a nyugat-nílusi láz Horvátországban

2012.09.10. 18:23
A vírus nem terjed emberről emberre, madarak a vírusgazdák, és szúnyogcsípéssel terjed. Európában egyre több esetet jelentenek.

Négyre nőtt a nyugat-nílusi vírussal fertőzöttek száma Horvátországban, miután a zágrábi laboratórium hétfőn megerősítette, hogy az eszéki kórházban múlt hét óta enyhe vírusos agyhártyagyulladás tüneteivel ápolt három beteg mindegyikénél kimutatható a kórokozó - olvasható a Vecernji list című horvát lap hétfői internetes kiadásában.

Az eszéki kórház fertőző osztályán kezelt három beteg nincs életveszélyben, állapotuk jónak mondható - nyilatkozta Jozo Kristek, az eszéki klinikai központ igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a kórokozó emberről emberre nem terjed, nincs helye pániknak. Az orvosok azt nem tudták megmondani, hogy a három ápolt hogyan fertőződött meg a vírussal.

Biztosra vehető, hogy az Eszéken kezelt három eset egyikében sem külföldről hurcolták be a kórokozót, mert a betegek közül senki sem járt a szomszédos országok valamelyikében - mondta Ira Gjenero Margan, a horvát epidemiológiai intézet igazgatója.

Horvátországban múlt héten egy bródi (Slavonski Brod) beteg szervezetében mutatták ki első alkalommal a nyugat-nílusi vírust. A 65 éves férfi vélhetően a Vajdaságban fertőződött meg, állapota stabil.

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.