Vaklárma volt a bombariadó az al-Hilli háznál

2012.09.10. 10:48

Magához tért a mesterséges kómából Zainab al-Hilli, az a hétéves lány, aki az egyik túlélője az előző heti négyes gyilkosságnak az Alpokban. Zainab még mindig nyugtatók hatása alatt áll, és a rendőrség addig nem akarja kikérdezni, míg orvosai szerint ez nem biztonságos. Azt azonban a nyomozók is elismerik, hogy a kislány vallomása lehet az egyetlen esélyük, hogy elkapják a támadókat.

Eric Maillaud francia ügyész szerint Zainab az ügy koronatanúja, mivel a nyomozók feltételezése szerint sok dolgot láthatott. Maillaud nem tudta megmondani mikor fognak tudni beszélni a kislánnyal, mivel „nem mehetünk be csak úgy sietősen, hogy kikérdezzünk valakit, akit súlyos sérülések értek és komoly traumán esett át.” Az ügyész szerint az is kész csodának számít, hogy Zainab túlélte a támadást.

A franciaországi Chevaline falunál szeptember 5-én egy iraki származású, brit állampolgárságú férfit, a feleségét és a nő anyját lőtték le autójukban egy erdei pihenőnél, és végeztek egy francia kerékpárossal is. A hétéves Zainab súlyos koponyasérüléssel feküdt a jármű közelében, míg egy másik, négyéves kislány, Zeena, szülei holtteste alatt töltött nyolc órát, de sértetlenül úszta meg a támadást.

Zainab annyira kritikus állapotban volt, hogy előző szerdán francia orvosok mesterséges kómába helyezték. A két kislány elvesztette szüleit, de Nagy-Britanniából átutaztak a rokonaik, így Zainabot, mikor magához tért, már ők tudták köszönteni. Zeena közben már el is hagyta Franciaországot, rokonaival visszatért Nagy-Britanniába, de továbbra is fegyveres őrök vigyáznak mindkét lány biztonságára – írta meg a Guardian.

Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy több golyó is volt a helyszínen talált holttestekben, de mind a négy ember fejében kettő-kettőt lövedéket találtak. A precizitás miatt a nyomozók arra következtetnek, hogy profik hajtották végre a támadást, ezért vannak a túlélő kislányok továbbra is védelem alatt. A francia rendőrség szerint egyetlen fegyverrel, egy modernnek nem mondható 7,65 milliméteres pisztollyal végeztek minden áldozattal.

„A nyomozás kell, hogy a legfontosabb legyen. Nem fogunk újabb részleteket közölni, vagy információkat közzétenni, ami segítheti az elkövetőt, vagy az elkövetőket, hogy megmeneküljenek. Az egyetlen célom, hogy lássam elfogni, aki ezt tette, és, hogy börtönbe kerüljön” – mondta Maillaud a hétvégén.

A nyomozás nagy erőkkel folytatódik, együtt dolgoznak az angol és a francia hatóságok. Hétfőn a Londonnal határos Surrey megye rendőrsége evakuálta a szomszédokat a Claygate községben lévő al-Hilli ház körzetéből, mivel tűzszerészek érkeztek a helyszínre. Az első hivatalos közlésekben csak annyi szerepel, hogy házban "aggodalomra okot adó anyagokat" találtak.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a ház köré vont kordon mögül látszott, hogy a brit hadsereg tűzszerészei "tárgyakat visznek ki" az épületből. Egy szakértő elképzelhetőnek tartotta, hogy valamilyen bombát találtak a házban, de akkor még nem lehetett semmi biztosat tudni. Délután fél kettőkor a tűzszerészek elhagyták a helyszínt, a rendőrségi kordont visszahelyezték az eredeti helyére, a lakosok visszatérhettek házaikba, az újságírókat pedig újra közelebb engedték.

Surrey megye rendőrségének egyik szóvivője az angol sajtónak elmondta, hogy a biztonsági kordont azért növelték meg, mert az al-Hilli ház után a telken található többi épületet is át kellett kutatni. Az egyik épületben találtak pár "tárgyat", ezért hívták ki a tűzszerészeket, de kiderült, hogy nincs köztük veszélyes anyag.

Az angliai ház átvizsgálását még szombaton kezdték meg a hatóságok és szintén vizsgálják a kocsit, amivel a család Franciaországban utazott, valamint a támadás helyszínén talált laptop, illetve két mobiltelefon tartalmát. A nyomozók felvették a kapcsolatot olasz és svájci kollégáikkal is, mivel lehetséges, hogy a tettesek ezekben az országokban bujkálnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport