Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Thatcher halálán kárörvendene a brit szélsőbal

2012.09.11. 10:27 Módosítva: 2012.09.11. 15:11

A 87 éves, időskori demenciában szenvedő volt konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher halálán viccelődő pólókat árulnak a brit szakszervezetek brightoni kongresszusán. A „Szakszervezeti tagok generációi táncolnak majd Thatcher sírján" feliratú, fehér keresztet ábrázoló pólók 10 fontba kerülnek – írja a brit Telegraph.

Egy másik pólón Thatcher egyik közismert karikatúrája látható, „Hejhó, a boszorkány halott" felirattal. Az Óz, a nagy varázslóból ismert mondat az angolszász popkultúrában nagyon népszerű és jól ismert szlogen, ha kárörvendésről van szó. A mellékelt utasítás szerint a ruhadarabot csak Thatcher halálakor szabad felvenni, akkor viszont azonnal.

A ruhadarabokat egy derbyshire-i, munkanélkülieket támogató szervezet teríti, darabonként 2 fonttal részesedve az eladásukból. A központ költségvetési támogatását korábban 40 ezer fonttal csökkentették. A pólókból Brightonban eddig hat darabot sikerült eladni: a cikk szerint sok résztvevőnek tetszik, de sosem vennék fel.

A pólók miatt konzervatív parlamenti képviselők elhatárolódásra szólították fel a Munkáspárt vezetőjét, Ed Milliband-et. A munkáspárti árnyékkormány pénzügyi-gazdasági felelőse, Ed Balls szerdán szólal fel a kongresszuson.

A pólók a brit szakszervezeti mozgalom és szélsőbaloldal máig élő frusztrációját testesítik meg: a 80-as években Thatcher kőkemény kézzel verte le a veszteséges brit iparágak, így a szénbányák bezárása ellen tiltakozó szakszervezetek ellenállását. A sztrájktörvények szigorítása nyomán a szakszervezetek politikai súlya jelentősen csökkent, és soha nem nyerték vissza korábbi befolyásukat.