János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU árgus szemekkel figyeli Hollandiát

2012.09.12. 10:24

Szoros verseny várható a jobbközép liberálisok (VVD) és a balközép Munkáspárt (PvdA) között a szerdán tartott hollandiai előrehozott választáson. Az első részeredményekre este héttől lehet számítani.

Azért kellett előrehozott parlamenti választást tartani, mert az iszlám- és idegengyűlölő Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) megvonta a külső támogatását a megszorításokat szorgalmazó Mark Rutte miniszterelnök kisebbségi jobbközép kormánykoalíciójától.

A választást Brüsszelből is aggódva figyelik, mivel egy széleskörű baloldali fordulat esetén fennáll a lehetősége, hogy szakítanának a mostani kormány német törekvéseket támogató politikájával. Ezzel a közös szigoron alapuló, németek vezette válságkezelési recept mögötti koalíció fontos tagja esne ki.

Rutte kormánya Merkel fontos szövetségese volt a németek által képviselt kemény reformintézkedések támogatásában, ellenfele, a munkáspárti Diederik Samsom viszont úgy véli, hogy ez kárt okoz a holland gazdaságnak.

Rutte miniszterelnöka a hiány csökkentését ígérte, emellett infrastrukturális beruházásokkal pörgetné fel a gazdaságot. Samsom munkahelyteremtő programmal kampányolt. Rutte hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy Hollandia az eurozónában maradjon, miközben ő is keményen ellenezte, hogy további pénzügyi segítséget nyújtsanak Görögországnak.

A legutolsó, keddi közvélemény-kutatások szerint a liberálisok és a munkáspártiak 34 és 36 képviselői helyet szerezhetnek a 150 fős törvényhozásban. Bármelyik párt győz is, az elemzők szerint hamar felállhat az új, koalíciós kormány.

A PvdA-nál radikálisabb, kormányra még soha nem került szocialisták (SP) népszerűsége növekedett, de várhatóan még nem vehetik át a meghatározó baloldali párt szerepét. A VVD eddig koalíciós partnere, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és Wilders pártja viszont képviselői helyeket bukhat.

A holland választási rendszer sajátossága, hogy csak listákra lehet szavazni, bejutási küszöb pedig nincs. Éppen ezért már 1 százalékkal is be lehet kerülni a parlamentbe, a különleges törpepártokra példa az állatok jogaiért küzdő szervezet, amelynek két képviselője volt az eddigi törvényhozásban.

Az euro mellett a többség kiáll, de az egyik, 11 százalék körülire mért jobboldali párt például már azzal kampányol, hogy akkor inkább jöjjön vissza a gulden.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!