Botond, Mózes
EUR 389,46 Ft
USD 373,18 Ft
12 °C
29 °C

Megölték a líbiai USA-nagykövetet

2012.09.12. 12:09 Módosítva: 2012.09.12. 16:22

Cristopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette a kelet-líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni kedd esti támadásban, közölte az al-Dzsazíra.

Líbiai belügyminisztériumi források megerősítették, hogy az amerikai nagykövet és a bengázi konzulátus három másik amerikai munkatársa halt meg, miután szélsőséges iszlamista fegyveresek rakétatámadást hajtottak végre a képviselet ellen.

Iszlám fegyveresek kedden páncélöklökkel lőtték az épületet, és megpróbálták felgyújtani azt. A támadók és a konzulátust védő biztonsági személyzet között összecsapásra is sor került, a környéken lövöldözés tört ki. Az al-Dzsazíra szerint Cristopher Stevens a rakétatámadás miatt kitört füstben fulladt meg.

A tapasztalt diplomatát az év elején nevezték ki nagykövetnek, korábban két alkalommal is dolgozott más beosztásban Líbiában. A holttesteket hamarosan egy amerikai légibázisra szállítják.

Hillary Clinton külügyminiszter közölte: elítéli a támadást, és felszólította Mohamed Magarif líbiai államfőt, hogy tegyen meg mindent a Líbiában tartózkodó amerikaiak védelmére.

Az al-Arabíja szerint a támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban élő kopt keresztény által készített film miatt, amelyben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák és karikírozzák. A The Wall Street Journal szerint az Innocence of Muslims című filmet egy 54 éves izraeli-amerikai, Sam Bacile rendezte.

Bacile nemcsak rendezője, hanem írója és producere az ötmillió dollárból, 60 színész és 45 fős stáb közreműködésével készült, de eléggé amatőrre sikerült filmnek, amelyről azt állította: nem vallási, hanem politikai mű. Bacile filmje szerint az "iszlám rák" és a gyűlölet vallása. A Youtube-on is látható filmrészleteken a prófétát szex közben is mutatják.

A film ellen kedden az USA kairói nagykövetsége előtt is tüntettek. A tüntetők letépték az amerikai zászlót az épület faláról és elégették azt.

A támadásokat mások összefüggésbe hozták az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával, illetve a hírhedt Terry Jones floridai fundamentalista tiszteletes két évvel ezelőtt, az évfordulón kezdeményezett koránégető akciójával.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek