Szaddám Huszeinig milliárdjaiig vezethetnek az al-Hilli-gyilkosság szálai

2012.09.13. 11:21
Egy héttel az Alpokban történt négyes gyilkosság után a brit és a francia rendőrség még mindig nem tudja biztosan, hogy miért támadhattak rá az al-Hilli családra. Az ügyben eljáró francia ügyész Eric Maillaud szerint hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat a nyomozás, mert több lehetőséget is ki kell vizsgálniuk.

Maillaud szerint három forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek. Az első verzió szerint a meggyilkolt Saad al-Hilli pénzügyi vitába keveredett testvérével Zaid al-Hillivel, aki azonban tagadta ezt. A Le Parisien korábban azt írta, hogy apjuk halála után Zaid többször is megfenyegette és zaklatta Saadot az örökség elosztása körül. Al-Hiliék egyik angliai szomszédja állítólag fontos információkat osztott meg a nyomozókkal egy korábbi beszélgetéséről Saaddal.

A második lehetőség, hogy a támadásnak Saad al-Hilli munkájához volt köze. Saad repüléstechnikai mérnökként dolgozott. Beszállító volt Surreyben egy szatellitekkel foglalkozó cégnél, volt saját informatikai cége és repülők tervezésében is segédkezett. Ebben a verzióban valószínűleg valamilyen vállalati titok megszerzése, vagy egy konkurens cég tevékenysége lehetett a meghatározó, de a rendőrök nem árultak el semmi biztosat.

A harmadik rendőrségi elképzelés szerint a gyilkosságoknak al-Hilliék iraki származásához volt köze. Az Independent szerint a Közel-Keleten már napok óta arról spekulálnak az újságok, hogy a merényletnek köze lehet Szaddám Huszein egykori iraki diktátor által elrejtett dollár milliárdokhoz.

„A tény, hogy Irakban született, hogy Irakban volt családja, ez természetesen egy olyan dolog, ami érdekes, és most azt kérdezzük magunktól, hogy van-e kapcsolat e között és a halála között” – mondta Maillaud. Az ügyész szerint olyan emberek végzik a nyomozást, akik „tudják kivel kell kapcsolatba lépni abban az országban, hogy dolgozni tudjanak.”

A hatóságok nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy fegyveres rablás történt, hogy egy pszichopata őrült véletlenszerű támadásáról van szó, vagy hogy nem is az al-Hilli család volt a célpont, hanem az a francia biciklis, akit holtan találtak a kocsijuk mellett. A Daily Telegraphben arról is jelentek meg hírek, hogy a támadásban elhunyt Iqbal al-Hilli testvére mentális problémákkal küzd és korábban többször is megfenyegette rokonait.

Maillaud nem volt hajlandó további információkat adni arról, hogy egy 7,65 milliméteres pisztollyal követték el a gyilkosságokat. Az ügyész csak annyit mondott, hogy elítéli azokat a kiszivárogtatásokat, amik miatt a fegyverről, illetve az elkövetők feltételezett számáról információkat szerzett a sajtó.

A nyomozás mellett újabb részletek derültek ki a támadást túlélő hétéves Zainab al-Hilli állapotáról is. Zainabot vállon lőtték, majd súlyos koponyasérülést szenvedett, feltehetőleg azért, mert egy tompa tárggyal többször is fejbe verték. Zainabot egy ideig mesterséges kómában tartották az orvosok, és bár most nincs közvetlen életveszélyben, az állapota még mindig válságos.

Az orvosok szerint elképzelhető, hogy maradandó agykárosodást szenvedett, és olyan súlyosak az arcát ért sérülések, hogy fél szemére megvakulhat. A rendőrök még mindig nem tudták kihallgatni Zainabot, pedig mint az egyetlen lehetséges szemtanú, az ő vallomása kulcsfontosságú lehet a tettesek megtalálásában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport