Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Két amerikai rombolót vezényeltek a líbiai partokhoz

2012.09.13. 06:26
Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban. Líbia és Egyiptom után Tunéziában is tüntettek az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt.

Líbiai iszlám szélsőségesek kedden este támadták meg az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt az amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims című filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák.

A két amerikai rombolót "csak elővigyázatossági okokból" küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe - jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy. A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú "szárnyas rakétákkal" (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd.

Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át, ahonnan Németországba vezet tovább az útjuk. Köztük vannak a kelet-líbiai városban végrehajtott támadás amerikai sebesültjei, akiknek száma egyes hivatalos források szerint három, mások szerint négy-öt lehet.

A Tripoliban működő amerikai nagykövetség létszámát a minimálisra csökkentették. Barack Obama elnök szerdán elrendelte az összes amerikai külképviselet védelmének megerősítését. A külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert nem zárhatók ki további támadások.

Az amerikai kormány vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egy iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzulátus elleni spontán támadás valójában nem egy 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt-e.

Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint a támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen. Washingtoni források szerint a rajtaütésben öt amerikai polgári személy is megsebesült.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

Helyi idő szerint szerda este több százan tüntettek Tuniszban az amerikai nagykövetség előtt. A tiltakozók amerikai zászlókat égettek. A hatóságok könnygáz bevetésével igyekeztek szétoszlatni a tüntetést. Több tiltakozó megpróbált behatolni az amerikai nagykövetség területére, a rendőrök azonban megakadályozták őket ebben.

A tiltakozó megmozdulások csütörtökre virradaóra folytatódtak Kairóban, az ottani amerikai nagykövetség előtt is.

Blokkolta Líbiában és Egyiptomban a muzulmán tüntetők szerint Mohamed prófétát gyalázó film YouTube-on elérhető 13 perces kivonatát a videomegosztó portál azután, hogy a bengázi amerikai konzulátust ért támadásában meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete és három munkatársa, Egyiptomban pedig a kairói követség előtt amerikai zászlókat égettek. A Google internetbirodalomhoz tartozó YouTube egyúttal leszögezte, nem távolítja el a vitatott tartalmat, amely az Egyesült Államokban készült, alkotóiról azonban nem sokat tudni. A cég szerint a filmből származó részlet nem megy szembe a videomegosztó elveivel, ezért nem törlik a tartalmat, de annak elérését - tekintettel a kialakult helyzetre - Líbiában és Egyiptomban blokkolják.