Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Metilalkohol-mérgezés terjed Csehországban

2012.09.14. 15:36

Eddig tizennyolcan haltak meg, több tucatnyian pedig súlyos állapotban fekszenek kórházakban az utóbbi napok metilalkohol-mérgezési esetei miatt Prágában. Kilenc embert vett őrizetbe a cseh rendőrség.

A mérgezés forrása továbbra sem ismert. "Bizonyos ismereteket már szereztünk, de talán félúton vagyunk. Az egész ügy nagyon kiterjedt, szinte országos méretű, ezért a nyomozás lassan halad" – mondta Václav Kucera, az országos rendőrfőparancsnok helyettese, a speciális nyomozócsoport vezetője. Hozzátette, olyan személyeket tartóztattak le, akiknél nagyobb mennyiségű mérgezett vagy állami védjegy nélküli alkoholt találtak.

A rendőrség a mérgezésekkel kapcsolatban harminckilenc ügyet tart nyilván Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok szerint. Ezeken a szálakon próbálják megtalálni a veszélyes pálinka gyártóit vagy terjesztőit.

Felfedeztek egy raktárt a dél-morvaországi Zlínben egy garázsban, ahol az ismeretlen eredetű pálinkát hamisított címkét tartalmazó "márkás" üvegekbe töltötték. A garázsban több száz különféle pálinkacímke is volt, amelyek üvegre ragasztva az egyszerű vásárló számára megtévesztően hasonlítottak az eredeti címkékre. Laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a lefoglalt mintegy ötszáz üveg mérgező metanolt is tartalmazott.

Az orvosok közlése szerint a mérgezettek közül néhányan a megvakultak, többük állapota továbbra is súlyos.

Leos Heger egészségügyi miniszter bejelentette: a kormányzat mérlegeli azt a lehetőséget, hogy ideiglenesen megtiltja a tömény alkohol árusítását Csehországban, ha tovább nő a halálos áldozatok száma. Jelenleg már tilos a tömény szesz piaci és utcai árusítása.