Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tálibok támadták az afganisztáni támaszpontot, ahol Harry herceg állomásozik

2012.09.15. 08:09

Legalább két amerikai katona vesztette életét Dél-Afganisztánban, ahol tálib erők Helmand tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik támaszpontja ellen. Ott állomásozik Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, de nem esett bántódása.

Amerikai kormányforrások péntek esti közlése szerint a támadásban többen megsebesültek, nemzetiségük egyelőre nem ismert. A Camp Bastion katonai bázis brit és amerikai erők főhadiszállása. A támadók páncélöklökkel és könnyűfegyverekkel lőtték a támaszpontot. Értesülések szerint a tálib felkelők átfogó támadást indítottak a térségben. Egyes szakértők mindezt összefüggésbe hozták azzal a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr filmmel, amely tiltakozó megmozdulások sorozatát váltotta ki az arab világban.

A NATO helyi szóvivője elmondta, hogy a támadás idején a bázison tartózkodott Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia – a trón harmadik számú várományosa –, aki ott teljesít szolgálatot. A szóvivő szerint Harry egyetlen pillanatig sem volt veszélyben. A 28. életévét szombaton betöltő herceg szeptember elején érkezett meg Camp Bastionba, ahol négy hónapon keresztül szolgál egy Apache típusú helikopter pilótájaként. A támaszpontra érkezésekor Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője egy nyilatkozatban kijelentette, hogy meg akarják ölni a herceget, és már egy tervet is kidolgoztak erre.

Harry korábbi, 2007 decemberi kiküldetését a brit hadsereg biztonsági okokból titokban tartotta és csak a misszió végén hozta nyilvánosságra. "Mindent meg fogunk tenni, hogy végezzünk Harry herceggel és a brit hadsereg más, Hilmend tartományban állomásozó tagjaival. Nem túszul ejteni, hanem megölni akarjuk a herceget" – jelentette ki akkor a tálibok szóvivője. Az afganisztáni felkelők különösen erősek Helmand tartományban.