Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Bűncselekmény Olaszországban a náci karlendítés

2012.09.19. 10:56

Bűncselekménynek ítélte meg az olasz legfelsőbb bíróság a fasiszta karlendítést, abban az esetben, ha ezt a fasizmust vagy a nácizmust éltető jelszavak kísérik.

Az olasz igazságszolgáltatás hét év alatt döntött arról, hogy bűncselekménynek számít-e vagy sem az előrelendített jobb karral történő köszöntés. Végül a legfelsőbb bírói testület mondta ki, hogy bűncselekményt követett el az az ötven éves olasz férfi, aki 2005-ben, egy Firenzében rendezett szélsőjobboldali találkozón jobb karját mereven a magasba lendítette, Benito Mussolini fasiszta vezér tipikus karmozdulatát utánozva.

A férfit az újfasiszta találkozót ellenőrző rendőrök jelentették fel. A fasizmus dicsőítése egy 1952-es olasz törvény értelmében 18 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó. A bírósági ítélet hangsúlyozta, hogy a szóban forgó karlendítés akkor számít bűncselekménynek, ha a fasizmust vagy nácizmust éltető jelszavak kísérik.

E kitétel nélkül többeket le lehetne tartóztatni - jegyezték meg az olasz újságok arra emlékeztetve, hogy a mussolinis karlendítés egyáltalán nem ritka Olaszországban. Paolo Di Canio, a Lazio labdarúgócsapat volt kapitánya 2007-ben jobb karját előrelendítve üdvözölte a Lazio szurkolóit Livornóban.

Gianni Alemanno, Róma jobboldali főpolgármesterének szavazói karlendítéssel ünnepelték a politikus 2008-as választási győzelmét. Michela Brambilla, Silvio Berlusconi kormányának volt idegenforgalmi minisztere 2009-ben karlendítéssel szalutált az olasz csendőrség ünnepén.