János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mohamed-karikatúrák miatt bezárnak a francia követségek

2012.09.19. 14:26
Pénteken elővigyázatosságból bezárnak a francia követségek, mivel egy szatirikus lap Mohamed-karikatúrákat közölt a napokban.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány nem engedélyezi a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film miatt Párizsban tervezett újabb tüntetés megtartását.

A múlt hét végi nem engedélyezett tiltakozás után a közösségi oldalakon újabb felhívást jelent meg egy szombati tiltakozásra a francia fővárosban.

"A megmozdulást bejelentették a rendőrségen, a bejelentést azonban betiltás fogja követni" - fogalmazott a kormányfő az RTL kereskedelmi rádió reggeli műsorában. Hozzátette: "Semmi nem indokolja, hogy beengedjünk olyan konfliktusokat hazánkba, amelyekhez Franciaországnak semmi köze".

"Köztársaságban élünk és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az értékeinket illetően. Nem fogjuk eltűrni a rendbontást" - hangsúlyozta Ayrault. A kormányfő méltatta a franciaországi muzulmán vezetők "visszafogott és felelősségteljes" megszólalásait az ügyben.

Szombat este mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg az amerikai nagykövetség épülete előtt tiltakozni. A nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására, egy embert pedig őrizetbe vettek hatósági személy elleni erőszak miatt. Négy rendőr könnyebben megsérült az incidens során.

A karikatúrák szabadságának országa

Szerdán Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt legfrissebb számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta: "Olyan országban élünk, ahol a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, és a karikatúrák szabadsága is". Hozzátette: "Ha valaki tényleg sértve érzi magát és azt gondolja, hogy átlépték a jogi határokat - hiszen jogállamban élünk, és a jogállamot teljesen tiszteletben kell tartani -, akkor az a bírósághoz fordulhat".

A muzulmán és a zsidó közösség legfőbb vezetői szerdán sajnálatukat fejezték ki az újabb provokatív rajzok közlése miatt, amely szerintük "csak olaj a tűzre". Az újabb szatirikus rajzokon Mohamed próféta meztelenül is megjelenik.

A kiadvány igazgatója, a karikaturista Charb egy keddi televíziós adásban, az iTélé csatornán jelentette be, hogy Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közöl legfrissebb, szerdán utcára kerülő számában a Charlie Hebdo. A lapot szerda reggel pillanatok alatt elkapkodták az újságárusoknál. A lap internes oldala szerda reggel - egyelőre ismeretlen okokból - elérhetetlenné vált, a Facebook-oldalát pedig elárasztották a negatív és pozitív kommentárok.

Pénteken bezárnak a francia követségek

Laurent Fabius külügyminiszter azt közölte, hogy a karikatúrák közlését követően elővigyázatosságból elrendelte a francianagykövetségek védelmének megerősítését. 
"Természetesen utasításba adtam, hogy minden olyan országban, ahol ez gondot okozhat, elővigyázatosságból hozzuk meg a rendkívüli védelmi intézkedéseket" - mondta a francia diplomácia vezetője a France Info hírrádióban. 

A külügyminisztérium utóbb azt is bejelentette, hogy "elővigyázatossági intézkedésként" mintegy húsz muzulmán országban pénteken zárva maradnak a francia nagykövetségek, konzulátusok és iskolák. A muzulmán országokban ugyanis rendszerint a pénteki imádság után szoktak nagyszabású tüntetéseket tartani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!