Folytatódik az aurorai ámokfutó bírósági tárgyalása

2012.09.20. 15:26

Újra meg kell jelenni a bíróság előtt csütörtökön James Holmesnak, akit azzal vádolnak, hogy júliusban egy támadásban 12 embert megölt és 58-at megsebesített „A sötét lovag: Felemelkedés” című film vetítésén. Holmes ellen nyáron több mint 140 pontban emeltek vádat, de az ügyészek bővíteni szeretnék a vádiratot, így összesen 152 vádpont lenne.

Holmest többek között gyilkosság, gyilkossági kísérlet és szabálytalan fegyverviselés miatt vádolják az Egyesült Államokban. A bírósági tárgyalása július 23-án kezdődött. Az ügyben eljáró bíró határozata miatt csak korlátozott sajtónyilvánosság mellett folyhat a per, mivel a túlzott médiafigyelem miatt attól tartott, hogy nem lehet majd biztosítani a vádlott jogait.

A bíró döntése miatt az ügyben érintettek nem tudnak szabadon nyilatkozni, de a CNN szerint az eddig nyilvánosságra hozott iratokból is össze lehet rakni, hogy mi vezetett James Holmes ámokfutásához.

Holmes a Coloradói Egyetem hallgatója volt, de egy hónappal a lövöldözés előtt megbuktatták egy szóbeli vizsgán. Holmes nem sokkal később megfenyegetett egy professzort az egyetemen, és ezért kitiltották onnan. Holmes állítólag mentális problémákkal küszködött, pszichiáterhez is járt, de nem tudta feldolgozni az egyetemi életben ért kudarcélményeit.

Helyi idő szerint július 20-án éjfél után 39 perccel vette kezdetét a mészárlás Aurorában a Century 16 moziban. Holmes beült az új Batman-film premierjére, majd kicsivel később távozott a terem hátsó ajtaján keresztül. Kiment a mozi mögötti parkolóba, felfegyverkezett, majd visszatért a terembe. Elhajított egy ismeretlen fajtájú, irritáló füstöt eresztő gázbombát, és lövöldözni kezdett a tömegre.

Mikor a rendőrség kiérkezett Holmes ellenállás nélkül megadta magát. A rendőröknek azt már ő maga mondta el, hogy az otthonát telecsapdázta bombákkal, így azokat sikerült úgy hatástalanítani, hogy senki nem sérült meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport