Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Kilőnek háromszáz medvét Romániában

2012.09.20. 14:25
Több mint háromszáz medve kilövését engedélyezte a héten Rovana Plumb, román környezetvédelmi és erdészeti miniszter, miután néhány nap alatt két halálos áldozatot és két sérültet követeltek medvetámadások a Bucsecs(Bugegi)-hegység déli részén.

Romániában becslések szerint mintegy hatezer medve él, több mint Európa többi országában együttvéve. Mivel védett állat, egy-egy példány kilövését csak a szaktárca engedélyezheti. Az idei évre megszabott, 335 példányról szóló kilövési keret nem nagyobb mint a tavalyi, amelynek csak kétharmadát használták ki a vadásztársaságok. Egy medvetrófea mérete függvényében több ezer euróba kerül: úgy tűnik ilyen áron nincs rá – a kínálattal összhangban lévő – fizetőképes kereslet. Szakemberek szerint a romániai állomány már másfélszer akkora, mint ahány medvének az egyre fogyatkozó erdők természetes életteret tudnának biztosítani.

A domb- és hegyvidéken gazdálkodó emberek életét ezért évek óta megkeserítik a településekre bemerészkedő, a termést és háziállatokat módszeresen pusztító medvék. Panaszaikkal nem sokat törődtek a hatóságok, de a Dambovita megyében történt véres tragédiák miatt hirtelen a medve-kérdés vált a román média egyik legfontosabb témájává.

Szombaton egyetlen nap alatt három helyszínen történt medvetámadás: az egyik áldozat, egy saját kertjében szilvát szedő, 71 éves férfi belehalt sérüléseibe Pietrosita községben. Már aznap éjszaka hajtóvadászatot indítottak a vadállat elfogására, amelybe egy infravörös hőérzékelő kamerával felszerelt rendőrségi helikopter is bekacsolódott. Ki is lőttek egy – a boncolásnál veszettnek bizonyult – medvét, hogy aztán három napon belül újabb halálos medvetámadást történjen alig tíz kilométernyire az első háromtól.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Románia elnöke az egyik hírtelevíziónak arról beszélt, hogy Európa medvéinek kétharmada Romániában él, de hiába kérik a természetvédők, a hatóságok sosem végeztek pontos felmérést a számukról, migrációs útvonalaikról. Romániában ezért többször is felmerült a gyanú, hogy a vadászegyesületek, akik a trófeák értékesítésében érdekeltek, felfújt adatokat jelentenek le a medveállományról, hogy nagyobb kilövési kereteket kapjanak. A környezetvédők szerint nem a medvék szaporodtak el, hanem az életterüket foglalja el az ember: kivágja az erdőt, leszedi az erdei gyümölcsöt, minden tisztásra házat épít.