Adalbert
13 °C
21 °C

Obama mianmari békeharcost fogadott

2012.09.20. 00:49

Barack Obama amerikai elnök szerdán magánmeghallgatáson fogadta a Fehér Házban Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezetőt, aki a házi őrizetéből való elbocsátása után először látogatott az Egyesült Államokba.

Aung Szan Szú Kji szerdán átvette a Kongresszusi Aranyérmet - az amerikai törvényhozás által adományozható legmagasabb elismerést - amellyel még 2008-ban tüntették ki, amikor még a mianmari katonai rezsim házi őrizetben tartotta. Az aranyérmet az ellenzéki vezető az emberi jogok melletti elkötelezettségével érdemelte ki.

A ceremónián a kongresszusi vezetők mellett jelen volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki kedden a hivatalában fogadta  Szú Kjit. Clinton méltatta a mianmari demokratizálási folyamat lépéseit, így azt, hogy újabb politikai foglyokat engedtek szabadon, ugyanakkor óvott a visszacsúszás veszélyétől.

A mianmari politikus azt szorgalmazta, hogy Washington folytassa a volt mianmari katonai rezsim ellen életbe léptetett szankciókat, és óvatos derűlátással nyilatkozott hazája demokratikus kilátásairól.

Aung Szan Szú Kji kedden a washingtoni Békeintézetben kijelentette: az, hogy hazája, a korábban Burmának nevezett Mianmar közeledik az Egyesült Államokhoz, nem azt jelenti, hogy távolodni kívánna Kínától. Az amerikai fővárosban lezajlott találkozóin a Nobel-békedíjas politikus megköszönte az Egyesült Államoknak a Mianmar demokratizálásához való hozzájárulását.

Szú Kji 1988 óta vezéralakja a mianmari (burmai) ellenzéknek, az azóta eltelt időszakban összesen több mint 15 évet töltött házi őrizetben. A békés politizálásról és céljairól azonban ennek ellenére sem mondott le, és a reformok megindulása után az idén képviselővé választották.

Aung Szan Szú Kji hétfőn érkezett 17 napos látogatásra az Egyesült Államokba. A vizitjével egyidőben Thein Szein mianmari elnök, volt tábornok New Yorkban részt vesz majd az ENSZ-közgyűlés jövő kedden kezdődő általános vitájában.