Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Irán: Biztosan lesz háború Izraellel

2012.09.22. 14:11 Módosítva: 2012.09.22. 15:10

Előbb-utóbb háború fog kitörni Izrael és Irán között, még ha nem lehet is biztosan tudni, hogy hol és mikor – mondta szombaton az iráni elit katonai alakulat, a Forradalmi Gárda parancsnoka. Mohammed Ali Dzsafari tábornok szerint a zsidó állam „el fog pusztulni” ebben a háborúban.

„Izrael, ez a szégyenteljes, rákos daganat háborút indítana ellenünk [...], de olyan ostobák, hogy a gazdáiknak kell megállítaniuk őket” – mondta az iráni haderőtől elkülönülő, hivatalosan az iráni iszlám berendezkedés felett őrködő Forradalmi Gárda parancsnoka az Egyesült Államokra utalva.

Ez az első eset, hogy egy magas rangú iráni illetékes elismeri az Izraellel való fegyveres konfliktus lehetőségét. Az iszlám köztársaság vezetői eddig jobbára blöffnek minősítették az Izraelből érkező, Irán atomipari létesítményei elleni légicsapásra vonatkozó fenyegetéseket. Izraeli gépek 1981-ben Irakban lebombáztak egy épülő atomreaktort, és hasonló akciót hajtottak végre 2007-ben Szíriában.

A nemzetközi sajtóban megjelent találgatások szerint Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt légicsapást mérhet iráni célpontokra.

Irán pénteken figyelmeztette Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy „azonnali” választ ad, ha megtámadják. Teherán azzal fenyegetőzik, ha támadás éri, lezárja a nemzetközi tengeri kőolajszállítások miatt stratégiai fontosságú Hormuzi-szorost, és csapást mér a Perzsa-öbölben található amerikai támaszpontokra.