Gyöngyi
4 °C
13 °C

Rendőrök verték szét a gigantikus házibulit

2012.09.22. 14:57 Módosítva: 2012.09.22. 14:57

Rohamrendőrök ütlegelése vetett véget egy házibulinak az észak-hollandiai Harenban péntek este, miután egy tinilány állítólag 30 ezer embernek küldte szét véletlenül a Facebookon a 16. születésnapjára szóló meghívót. A 18 ezer lakosú, álmos kisvárosban 3000 bulizó fiatal szabadult el péntek éjszaka, akik a születésnapozás után randalírozni kezdtek: székeket gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki, autókat rongáltak és lángoló útakadályokat állítottak fel a helyszínre érkező rendőrök ellen, akiket üres üvegekkel is megdobáltak.

A vandál pusztítást végül a pajzsos-gumibotos rohamrendőrök fékezték meg. Több randalírozót is véresre vertek, majd végül 20 személyt őrizetbe vettek.

A félresikerült buli viszont nem a holland tinilány véletlen bakija volt. A randalírozásba átcsapó, őrült hareni házibuli eseményei ugyanis kísértetiesen hasonlítottak a Project X - A buli elszabadul című filmre, amit Hollandiában március 1-től, Magyarországon pedig március 15-től vetítettek a mozik.

A szervezők, akik Project X Haren címmel már napokkal korábban is youtube-videókon hirdették a holland gigapartit, tudatosan készültek a nagy sajtóvisszhangot kiváltó eseményre és a rohamrendőrökre. Sőt, a Business Insider és más lapok szerint a beharangozó vírusvideók mellé Project X Haren-feliratú pólókat is gyártottak és árultak, amiket néhányan még az éjszakai rendőri intézkedések alatt is viseltek.