Tüntetések, könnygáz, sérülések az iszlámellenes film miatt

2012.09.22. 17:39

Több muzulmán országban is folytatódtak szombaton az iszlámgyalázó amerikai videofilm miatti tiltakozások, halálos áldozatokat követelő erőszakos cselekmény azonban ezúttal nem történt.

Az észak-nigériai Kánóban tízezrek tüntettek. A résztvevők végigvonultak a többségében muzulmán vallású ország metropoliszának központján, egyebek közt a "Halál Amerikára, Halál Izraelre és halál az iszlám ellenségeire" jelszót skandálva. A tömeg a 4,5 milliós nagyváros szellemi vezetőjének, a kanói emírnek a palotájához vonult, sokan iráni zászlót lobogtattak.

A megmozdulást a Nigériai Iszlám Mozgalom elnevezésű Irán-barát csoport szervezte. A csoport egyik vezetője, Mohammed Turi a tömeg előtt kijelentette: "Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük haragunkat és rosszallásunkat ezzel a szentséggyalázó filmmel kapcsolatban. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, akadályozzon meg minden további iszlámellenes szentséggyalázást."

Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban mintegy ötezren vonultak a parlamenthez, amely nincs messze az amerikai nagykövetségnek is helyet adó, szigorúan őrzött diplomáciai negyedtől. A tiltakozók olyan jelszavakat kiabáltak, mint hogy "Szeretjük a prófétánkat" vagy "Büntessék meg azokat, akik megalázták a prófétánkat".

A kelet-pakisztáni Lahorban egy radikális iszlamista mozgalom ötszáz aktivistája tüntetett az Egyesült Államok helyi konzulátusa előtt, azt skandálva, hogy "Az Egyesült Államok nem érdemel mást, mint a dzsihádot".

A déltájban megtartott két tiltakozás azonban minden rendbontás nélkül ért véget, szemben azokkal a pénteki, Karacsiban és Pesavarban lezajlott több tízezres erőszakos megmozdulásokkal, amelyekben összesen 21 ember vesztette életét.

Utóbbi összecsapások követelték a legtöbb áldozatot azon tiltakozások közül, amelyeket A muszlimok ártatlansága című, Mohamed prófétán és az iszlám valláson gúnyolódó amatőr amerikai videofilm váltott ki az iszlám világban a világhálóra való felkerülése óta eltelt 11 napban.

Szombaton Banglades fővárosában összetűzésre került sor a film miatt tiltakozók és a rendfenntartó erők között, s az incidensben több tucatnyian megsebesültek. A dakkai rendőrség könnygázzal és botokkal verte szét az iszlám csoportosulások által meghirdetett tüntetést, s több tucatnyi zavargót őrizetbe vettek.

Előző nap Dakkában kétezren tüntettek az iszlámgyalázó film miatt, s felgyújtottak egy amerikai zászlóval letakart koporsót és egy Barack Obama elnököt ábrázoló bábut. A további erőszakos cselekményektől tartva a dakkai hatóságok péntek estétől megtiltottak minden tüntetést a város központi mecsete, a Bajtul Mokarram körül, a rendőrség ezért tartóztatta fel a szombati menetet. A résztvevők azonban nem voltak hajlandók szétoszlani, kövekkel dobálták meg a rendőröket és autókat gyújtottak fel.  • Tippek
  • Csok