Zsófia
17 °C
21 °C

26-an haltak meg a metil-alkohol-mérgezésben

2012.09.26. 08:48

A cseh közszolgálati hírtelevízió szerint huszonhatra emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben elhunytak száma Csehországban. Bár már majdnem két hete tilos a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása, naponta újabb mérgezési eseteket jegyeznek fel, a lakosságnál ugyanis még legalább 15 ezer liter mérgezett alkohol található.

A hatóságok mintegy 15 ezer liter metanolt foglaltak le az opavai FROS ZPS cég raktáraiban. David Fládr, a FROS ZPT ügyvezetője azonnal tagadta, hogy cégének bármi köze lenne az alkoholpancsoláshoz. Miután a hatóságok neveket nem hoztak nyilvánosságra, a sajtóban először az jelent meg, hogy a cég alkalmazottai között kell keresni a két gyanúsítottat. Ez azonban tévedés volt. "A FROS ZPS egyetlen alkalmazottját sem gyanúsítjuk" - pontosított kedden Roman Kafka zlíni államügyész.

A közszolgálati televízió szerint két olyan emberről van szó, akik üzleti kapcsolatban álltak az ablakmosót gyártó FROS ZPT céggel, és tőlük szerezték be legálisan a nagy mennyiségű metanolt, amit aztán az alkoholba kevertek.