Diána
11 °C
22 °C

Enyhítenek Csehországban az alkoholtilalmon

2012.09.26. 22:52

Enyhítette a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazásának tilalmát a cseh kormány. Petr Necas miniszterelnök a kormány szerda esti ülése után közölte: csütörtöktől forgalmazható lesz az a szeszes ital, amelyet bizonyíthatóan 2012. január elseje előtt gyártottak. Ezeket eredet bizonyító irat nélkül lehet majd forgalmazni.

Csehországban már 26-an haltak meg metil-alkohol-mérgezésben. Egy cég, az opavai FROS ZPS cég raktzáraiban a rendőrség 15 ezer liter metanolt foglalt le. A gyanú szerint ott pancsolták azt a szeszt, amelyből - noha már majdnem két hete tilos a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása - a lakosságnál még legalább 15 ezer liter mérgezett alkohol található.

A kormányrendelet, amely a most elfogadott intézkedések részleteit és az alkohol eredetét bizonyító formanyomtatványt is tartalmazza, a gyakorlatban Leos Heger egészségügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata után lép hatályba. Heger azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy erre csütörtökön délelőtt vagy délután kerül-e sor.

Ha ezentúl bárki az eredetet bizonyító papírok, a laboratóriumi vizsgálat protokollja, vagy az új zárjegy nélkül hoz forgalomba szeszes italt, az már nem kihágásnak - mint eddig -, hanem súlyos bűncselekménynek minősül, és szigorú büntetést von maga után - jelentette ki az egészségügyi miniszter.

A csehországi szeszgyártó cégek eddig 28 millió darab új zárjegyet rendeltek az állami nyomdától. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a raktárakban zárolt, mintegy 21-22 millió üveg tömény szesz azután kerülhet újra forgalomba, hogy tulajdonosaik beszerzik a szükséges iratokat. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik. A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak.