Szlovákiában is van már Csatáry-ügy

2012.09.26. 21:33

Háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség miatt indított büntetőeljárást a kassai járási rendőrkapitányság Csatáry László ellen szerdán.

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán, az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Efraim Zuroff, a szervezet jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel Csatáry Lászlót 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt.

Csatáry jelenleg házi őrizetben van Magyarországon. A Budapesti Nyomozó Főügyészség ugyan alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz, de az 1944-es deportálások ügyében tovább folyik a nyomozás. A 97 éves Csatáry kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Kassán viszont egy konkrét eset miatt indítottak most eljárást. "A bűncselekményt az elkövetők Kassán 1945. január 10-én az államhatalom képviselőiként követték el, azáltal, hogy ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartottak egy 17 éves kassai férfit. Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnan csak 1945. augusztus 14-én tért vissza Kassára" - pontosította az eljárás részleteit Jana Mesárová, kassai rendőrségi szóvivő.

Kassán most azt vizsgálják, hogy vádemelési javaslatot tegyen-e az ügyészség.