Laura, Alida
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Romlott az amerikai-magyar viszony

2012.09.27. 21:13 Módosítva: 2012.09.27. 21:16
Németh Zsolt szerint nem lehet lezárni Ramil Safarov azeri katonatiszt átadásának ügyét, mert a magyar kormány döntéséből sok következmény és feladat adódik; előbbiek között említette a nehezen kezelhető magyar-örmény viszonyt, illetve azt, hogy az üggyel összefüggésben "komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak" az amerikai-magyar kapcsolatokban, de ezek alapvető félreértésen alapulnak.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet csütörtökön tettek közzé a lap internetes oldalán, azt mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar-örmény kapcsolatokat visszatereljék a korábbi mederbe. Véleménye szerint reális cél, hogy az elkövetkező hónapokban helyre tudják állítani a felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat.

Semmilyen közvetlen ellentételezése nem volt a magyar kormány döntésének. Azt mondta, Baku az utóbbi években fontos partnerévé vált nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is. Nemcsak az ország olaj- és gázlelőhelyeiről van szó, ennél fontosabb, hogy Azerbajdzsánon keresztül biztosítható egy alternatív szállítási útvonal a Kaszpi-térség és Európa között.

Amiatt, hogy Baku azonnali elnöki kegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, nem vonna le kedvezőtlen következtetéseket a magyar-azeri gazdasági és energetikai együttműködésről. Az azeriek lépése mindazonáltal „tüskét hagyott a magyar kormányban” – mondta.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a Safarov-ügy „meghökkentően nagy hullámokat vetett” az amerikai-magyar kapcsolatokban, és rávilágított arra, hogy itt „komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak”, de ezek szerinte alapvető félreértésen alapulnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminiszter hétfőn Budapestre látogat, azt mondta: Magyarország azt szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy „a térségbeli szolidaritás talaján” maradjon.

Amikor a magyar kormányt heves külföldi kritikák érték, támogatást kapott a lengyelektől, a litvánoktól és a csehektől – emlékeztetett. Hangsúlyozta, ehhez képest Victor Ponta román miniszterelnök júniusban Brüsszelben „fontosnak tartotta negatív bizonyítványt kiállítani Magyarországról, csak hogy saját tevékenységét fényezze”. Ez már a térségbeli építkezés gátja lehet.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a szlovákiai magyarok legitim képviselőjének továbbra is a Magyar Koalíció Pártját tekintik. Szakpolitikákban ugyanakkor a Most-Híd párttal is ki kell alakítani az együttműködést. Mindenesetre nem lehet autonómiáról, magyar oktatási rendszerről beszélni, ha az érdekképviselet nem nemzeti alapon szerveződik, tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!