Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Üres címlappal jelennek meg az olasz lapok

2012.09.27. 00:43

Rágalmazásért tizennégy hónap letöltendő börtönre ítélte az olasz Legfelsőbb Bíróság szerdán Alessandro Sallustit, az Il Giornale napilap főszerkesztőjét egy 2007-ben megjelent cikk miatt.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete ellenére az olasz rendőrség még nem tartóztatta le Sallustit. Az illetékes milánói ügyészség közölte, hogy ideiglenesen elhalasztotta az ítélet végrehajtását, mivel büntetlen előéletű személyről van szó. Sallusti ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek. Sallusti lemondott főszerkesztői tisztéről. Hangoztatta, hogy kész börtönbe vonulni, nem hajlandó a büntetést szociális munkavégzésre váltani vagy házi őrizetben letölteni.

Az Il Giornale szerdai online kiadását hatalmas betűkkel a Szégyen! (Vergogna!) felirat uralta. Az olasz napilapok csütörtökön üres címoldallal jelennek meg az ítélet elleni tiltakozásuk jeleként - jelentette be Roberto Natale az Olasz Sajtószövetség (FNSI) szakszervezet elnöke. Natale a SkyTg24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, „Olaszország nem civilizált állam, ha a szabad véleménynyilvánításért börtön jár".

Sallustit egy öt évvel ezelőtt megjelent cikk miatt ítélték el. Az írás Dreyfus szerzői álnévvel a Libero napilapban jelent meg, melynek akkor Sallusti volt a főszerkesztője. A cikk egy kiskorú lány abortuszának történetéről számolt be azt állítva, hogy a fiatal anyát a bírósághoz fordult családja és Giuseppe Cocilovo bíró kényszerítette a terhességmegszakításra.

Az ítélet szerint a cikk hamis állításokkal rágalmazta a bírót. „Sallusti elítélésével vége az olasz újságírómesterségnek, ezt a szakmát soha többé nem lehet úgy folytatni mint korábban"     - nyilatkozta Maurizio Belpietro a Libero jelenlegi főszerkesztője. Botrányosnak nevezte a bíróság ítéletét Ezio Mauro a La Repubblica főszerkesztője, Ferruccio De Bortoli a Corriere della Sera főszerkesztője az olasz jog zülléséről beszélt.

Az olasz államfői palota közleményt adott ki hangsúlyozva, hogy az ügyet Giorgio Napolitano köztársasági elnök is figyelemmel kíséri.