Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szervezett támadás volt a nagykövet megölése

2012.09.29. 09:02

Az amerikai hírszerzés szerint "szándékos és szervezett terrortámadás" volt az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni szeptember 11-i merénylet. A titkosszolgálatok közvetlenül a történtek után arra gyanakodtak, hogy a támadás spontán kezdődött egy az iszlámot gyalázó amatőr film bemutatása miatt. Mostanra a hírszerzők felülvizsgálták álláspontjukat, és úgy vélik szervezett akció volt.

Továbbra sem világos, hogy egy ember vagy egy csoport irányította-e a támadást, de a titkosszolgálatok szerint a benne részt vevő fegyveresek közül egyesek az al-Kaidához kötődő, vagy azzal rokonszenvező csoportokkal állnak kapcsolatban.

A bengázi amerikai konzulátus ellen két héttel ezelőtt elkövetett merényletben az Egyesült Államok líbiai nagykövete és három másik amerikai állampolgár halt meg. A nagykövet halálát állítólag füstmérgezés okozta.

Egy amatőr videofelvétel arról tanúskodik, hogy líbiai tüntetők menekítették ki az Egyesült Államok lángokban álló konzulátusáról Christopher Stevens amerikai nagykövetet, saját autójukkal szállították kórházba az öntudatlan állapotban lévő diplomatát, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

A támadás után Washingtonban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el a bengázi eseményekről, míg kilenc nappal a történtek után a Fehér Ház terrortámadásnak minősítette az esetet, a körülmények kivizsgálására pedig bizottságot állított fel.