Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Szaporodik, de öregszik is Ausztria lakossága

2012.10.10. 15:10 Módosítva: 2012.10.10. 15:11
A természetes szaporulatnál jelentősebb a bevándorlók száma. Bécs növekszik a legintenzívebben.

A Statistik Austria legfrissebb előjelezése szerint 2060-ra a jelenlegi 8,4 millió főről 9,4 millióra nő az ország lakosságának száma. Ez 11 százalékos növekedésnek felel meg. A folyamatot túlnyomórészt az országba irányuló a bevándorlás táplálja, kisebb részben arra vezethető vissza, hogy a születések száma meghaladja a halálozásokét. A 65 év felettiek aránya a teljes népességen belül ezzel egyidejűleg 17,7 százalékról csaknem a duplájára, közel 29 százalékra emelkedik.

Bécs kétmilliós lesz

A legnagyobb mértékben a főváros, Bécs lakóinak száma gyarapodik majd. A jelenleg 1,7 milliós város a 2030-as évek második felére eléri a kétmilliós határt és 2060-ra 2,2 millió lakost számlál. Ez több mint 27 százalékos növekedést tesz ki. Bécs lakossága tehát gyorsabban nő, mint az ország egészének lélekszáma. A bevándorlás itt járul hozzá a legnagyobb mértékben a lélekszám növekedéséhez, ugyanis az Ausztriába települő külföldieknek a 29 százaléka Bécset választja új otthonául.

Az előrejelzés szerint a kilenc osztrák tartomány közül egyedül Karintiában csökken a népességszám. Itt a külföldről betelepülők száma nem tudja ellensúlyozni az elvándorlást és a csökkenő születésszámot, így nyolc százalékkal kevesebben lakják majd a tartományt fél évszázad múlva, mint napjainkban.

Konrad Pesendorfer, a Statistik Austria főigazgatója arra figyelmeztet, hogy a politikának és a többi döntéshozónak időben fel kell készülnie a lakosság korösszetételének megváltozására.

"Előrejelzésünk megerősít egy már hosszabb ideje ismert trendet. Most konkrét számok is rendelkezésünkre állnak" - mondta a főigazgató a közszolgálati televízió (ORF) híradójának. "Mindannyiunknak fel kell készülni arra, hogy hogyan akarunk élni az új viszonyok mellett, és hogyan viszonyulunk az idősebbekhez"- tette hozzá. Minderre időben fel kell készülnie a társadalomnak - hangsúlyozta a statisztikus.