Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Nyolctonnás kokainfogás Antwerpenben

2012.10.12. 19:52 Módosítva: 2012.10.12. 20:01

Nyolctonnás kokainszállítmányt foglaltak le Antwerpen kikötőjében, az egyik legjelentősebb európai drogfogásról van szó. A holland piacra szánt, félmilliárd euró (140 milliárd) értékű kábítószert egy ecuadori banánszállító konténer ládái közé rejtették.

A rendőrség csapdát állított: hagyta, hogy kiszedjék a konténerből a 7000 darab, egyenként valamivel több mint egy kiló kokaint tartalmazó zacskót, majd követte az árut átvevő feltételezett drogkereskedőket Rotterdam egyik külvárosi ipartelepéig. Itt csaptak le rájuk: őrizetbe vették a kamiont vezető 46 éves belga sofőrt és a konténert kirakodó négy holland férfit is.

Az antwerpeni igazságügyi szervek szerint Belgiumban még nem kapcsoltak le ekkora kokainszállítmányt, és minden idők második legnagyobb európai fogásáról van szó. A nyomozók az antwerpeni kikötő egyik 31 éves vámosának gyanúja alapján kezdtek vizsgálódni.

A sikeres akciót követően a 20 tonnás banánszállítmányt a rotterdami Blijdorp állatkert lakóinak ajánlották fel.

Az ENSZ 2011-es kábítószer-jelentése szerint Európa a világ második legnagyobb kokainpiaca. A legtöbb ilyen szállítmányt, összesen 121 tonnányit 2006-ban kobozták el Európában, 2009-re azonban 57 tonnára esett vissza az öreg kontinensen lefoglalt kokain mennyisége. Az általában Latin-Amerikából származó drog legnagyobb része a spanyol kikötőkbe érkezik.