Márton
2 °C
11 °C
Index - In English In English Eng

Újabb követségek elleni tüntetésre buzdít az al-Kaida vezére

2012.10.13. 15:43
Ajman az-Zavahri, az al-Kaida vezetője szerint Washington cionista keresztes háborút folytat a muszlimok ellen, ezért folytatni kell az amerikai nagykövetségek elleni tüntetéseket.

A terrorhálózat vezetője ezt az Egyesült Államokban készült, Mohamed prófétát kigúnyoló filmmel kapcsolatban jelentette ki legújabb üzenetében, amely pénteken került fel egy iszlamista weboldalra.

Zavahri – az al-Kaida jemeni és észak-afrikai ágának múlt havi üzeneteihez hasonlóan – dicsérte az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen végrehajtott szeptemberi támadást, amelynek következtében négy amerikai, köztük Christopher Stevens nagykövet meghalt, de felelősséget nem vállalt a történtekért.

A Mudzsahedin al-Anszar című iszlamista weboldal máskor is közölt már al-Kaida-vezetőktől származó nyilatkozatokat. Zavahri a felvételen egyebek közt azt mondja, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a filmet a személyes szabadság és a kifejezés szabadsága nevében, miközben ezeket az értékeket nem érvényesítették a Guantánamóban, Irakban és Afganisztánban bebörtönzött muszlimokkal szemben.

Barack Obama amerikai elnök kormánya elítélendőnek nevezte a Kaliforniában magánpénzből, amatőr módon elkészített iszlámellenes videofilmet, de azt mondta, hogy csak a szólásszabadság alkotmányba foglalt jogának megsértésével lehetne betiltani.

A guantánamói fogolytábort Washington a 2001. szeptember 11-ei Amerika elleni terrortámadások után hozta létre olyan nem amerikai foglyok bebörtönzésére, akiket az al-Kaidával, a tálibokkal vagy más szélsőséges iszlamista csoportokkal való együttműködéssel gyanúsítottak. A 799 valaha ott őrzött fogolyból a Reuters brit hírügynökség szerint 167 még mindig nem került el onnan.

Az egyiptomi születésű Zavahri, aki Oszama bin Laden tavalyi halála után lett az al-Kaida első számú vezetője, bírálta Obamát azért is, hogy a Demokrata Párt elnökjelölő konvencióján ígéretet tett Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésére. Szerinte ez a döntés, miként Obama imája a jeruzsálemi Siratófalnál 2008-ban, azt mutatja, hogy a muszlimok egy, az Egyesült Államok által vezetett cionista keresztes háborúval állnak szemben.