Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

EU-szankciók Szíriával, Iránnal és Fehéroroszországgal szemben

2012.10.15. 18:17 Módosítva: 2012.10.15. 18:19

A Szíriával, valamint Iránnal szembeni korlátozó intézkedések további szigorításáról döntöttek, valamint meghosszabbították a Fehéroroszország elleni szankciók hatályát hétfőn Luxembourgban az EU-országok külügyminiszterei. A tanácskozáson - amin Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte - Szíriát illetően feketelistára helyeznek 28 további személyt és két vállalatot. Ez azzal jár, hogy az érintettek Európában elérhető javait - például bankszámláit - zárolják, a természetes személyek pedig emellett beutazási engedélyt sem kaphatnak az unióba.

Megtiltják az EU-országok lakosainak, hogy fegyverkereskedelemmel foglalkozó szíriai vállalatokkal üzleteljenek - akár adásvétel, akár szállítmányozás, akár biztosításkötés formájában. Szíriai repülőgépek ezentúl nem szállhatnak le az uniós országokban.

Catherine Ashton közölte, hogy az EU kész fokozott segítséget nyújtani a szíriai menekülteknek, és közülük többeket akár be is fogadhatnak az unióban.

Irán vonatkozásában az EU azért döntött a szankciószigorítás mellett, mert Teherán nem hajlandó a megkívánt együttműködésre vitatott urándúsítási programját illetően. A gyanúk szerint ez nem csupán békés célokat szolgál, hanem atombomba előállítását célozza, amit Teherán tagad. Az új korlátozó intézkedések az iráni pénzügyi, energia- és távközlési szektort érinti elsősorban.

Csaknem minden tranzakciót megtiltanak az európai és az iráni bankok között. Az exporthitelek tekintetében eddig csak a közép- és a hosszú távú biztosítások voltak tiltottak, most azonban a tilalmat kiterjesztik a rövid távú biztosításokra is.

Tilos lesz ezentúl iráni gáz vásárlása, valamint megtiltja az EU szénhidrogén-energiahordozók szállítására alkalmas új hajók eladását Iránnak, és befagyasztja harmincnégy további jogi személy - iráni vállalat, illetve kormányhivatal - Európában elérhető vagyonát. Az Iránba szállítható alapanyagok közül most tilalom alá helyezik a grafitot, az alumíniumot és az acélt. Az iráni távközlési szektor szankcionálását illetően egyelőre csak elvi megállapodás született, a részleteket később dolgozzák ki.

A külügyminiszterek egy évvel meghosszabbították a Fehéroroszországgal szembeni szankciók időbeli hatályát. Ezt azzal indokolták, hogy az országban továbbra sem érvényesülnek az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia feltételei. Nem engedtek szabadon minden politikai foglyot, a szabadlábra helyezetteket pedig nem rehabilitálták.