Benedek
-2 °C
14 °C

Liberális jelölt lesz a rasszista üzletember

2012.10.15. 14:46

Választási együttműködésről köt megállapodást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Új Generáció Pártjával (PNG), ennek részeként a PNG elnöke, Gigi Becali európai parlamenti képviselő, üzletember és futballmecénás liberális jelöltként indulhat a decemberi parlamenti választásokon - jelentette be hétfőn Crin Antonescu, a PNL elnöke.

A liberális politikusok közül többen is ellenezték, hogy a rasszista kijelentéseiről elhíresült, egykori pásztor, aki telekspekulációk révén gazdagodott meg, és a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt listáján, Corneliu Vadim Tudor mellett jutott be 2009-ben az Európai Parlamentbe, a PNL jelöltje legyen, de a párt hétfői elnökségi ülése egyhangúan megszavazta a két párt együttműködését.

Román sajtóértesülések szerint Becali az egymillió euró értékű pártszékházat és Crin Antonescu esetleges államelnöki kampányának anyagi támogatását ajánlotta fel a PNL-nek.

A magát mélységesen ortodox hívőnek tartó Becali nyers és szabados beszédstílusával a román televíziók - főleg a sportcsatornák - mindennapos szereplője. Nem egyszer magyarellenes és idegengyűlölő kijelentéseket is tett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy 2009-ben európai parlamenti képviselői mandátumot szerezzen. Ritkán vesz részt azonban az európai törvényhozás ülésein, ezért vélhetően lemond mandátumáról, ha bejut a román parlamentbe, hiszen a két tisztség összeférhetetlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!