Nincs meg a Politkovszkaja-gyilkosság megrendelője

2012.10.16. 15:36
Lezárult a nyomozás az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásával gyanúsítottak ügyében, a hatóság azonban még nem derítette fel a bűncselekmény megrendelőjét – közölte kedden az Oroszországi Föderáció Nyomozó Bizottságának szóvivője.

Vlagyimir Markin tájékoztatása szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze az öt gyanúsított ellen. A nyomozást azonban folytatják a gyilkosság megrendelőjének kézre kerítésére és további ismeretlen személyek ellen.

A vizsgálat szerint Anna Politkovszkaja meggyilkolását egy Ukrajnában elkövetett emberölés miatt 2008 óta 15 éves börtönbüntetését töltő, ismert csecsen keresztapa, Lom-Ali Gajtukajev szervezte meg 2006-ban. Ő vonta be a gyilkosság előkészítésébe, valamint végrehajtásába Dmitrij Pavljuscsenkorendőrtisztet, a csecsen Mahmudov testvéreket, Rusztamot, Ibragimot és Dzsabrailt, valamint egy Szergej Hadzsikurbanov nevű férfit.

Pavljuscsenko ügyét külön kezeli a központi nyomozó hatóság. A volt rendőrtiszt együttműködött a nyomozókkal, elismerte bűnrészességét, és tanúskodott az ügyben érintettek ellen.

A Kommerszant című befolyásos orosz napilap emlékeztetett rá, hogy a volt rendőr egyebek között vallotta: Politkovszkaja meggyilkolásában Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdos és a csecsen lázadó csapatok volt parancsnoka, Ahmed Zakajev volt érdekelt. Zakajevnek – Berezovszkijhoz hasonlóan – politikai menekült státust biztosítottak Nagy-Britanniában.

Anna Politkovszkaját, a független Novaja Gazeta című lap volt munkatársát 2006. október 7-én lőtték le annak a háznak a bejárata előtt, ahol a lakása volt. Az újságírónő a csecsenföldi eseményekről, az ottani jogsértésekről szóló írásaival, valamint az akkor is elnöki poszton lévő  Vlagyimir Putyin éles bírálatával vált ismertté.

A meggyilkolt újságírónő kollégái és hozzátartozói szerint addig nem lehet igazságszolgáltatásról beszélni, amíg nem találják meg, és nem ítélik el a gyilkosság megrendelőit. Szerintük az ügy lezárása épen ezért még messze van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport