Gyöngyi
4 °C
14 °C

Fico lehet Barroso utódja?

2012.10.18. 10:17 Módosítva: 2012.10.18. 10:17

Szlovák lapértesülés szerint az európai szocialisták fontolgatják, hogy az Európai Bizottság 2014-ben távozó elnöke helyére Robert Fico szlovák miniszterelnököt jelöljék - írja a bumm.sk a Hospodárske Noviny gazdasági lapra hivatkozva. A hír szerint Fico erről nyári berlini látogatásakor Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt.

Fico, akit eddig a szlovák sajtó a 2014-es elnökválasztás egyik potenciális jelöltjeként emlegetett, nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülést: „A kormányfőnek egyetlen érdeke van, Szlovákiában maradni” – válaszolta.

A szóbeszád alapja az lehet, hogy Brüsszelben napirenden van egy, az európai pártok politikai súlyának növelését célzó javaslat. Eszerint a jövőben az EB elnöki posztjára nem az Európai Tanács, hanem az Európai Parlament pártjai jelölnének politikusokat.

Magyar szocialista EP-képviselőktől ugyanakkor az Index úgy értesült, hogy eddig semmilyen szinten nem merült fel Fico jelölése. A szlovák kormányfő brüsszeli karrierje lebegtetésének inkább belpolitikai jelentősége lehet, és az is kizárt, hogy a néppárti családhoz tartozó Merkellel Fico arról egyeztetne, hogy az európai szocialisták egyszer őt jelöljék.

Arról ugyanakkor hosszabb ideje szó van, hogy Barroso utódja valamelyik új tagállamból kerüljön ki. Francia vagy német nem lehet, mert az megbontaná a két ország közötti bonyolult, az egész unió stabilitását biztosító egyensúlyt. Berlin valószínűleg nem szívesen támogatna ismét a gazdaságilag meggyengült latin országokból származó jelöltet, de a német gazdasági érdekszférába tartozó keleti tagállamok valamelyik konzervatív politikusa, így például a lengyel Donald Tusk jelölése felmerülhet.