Salamon
-1 °C
13 °C

Szlovákiát választja Fico Brüsszel helyett

2012.10.18. 17:30

Robert Fico szlovák kormányfő cáfolta azokat a pozsonyi sajtóban megjelent értesüléseket, melyek szerint ő válthatná José Manuel Barrosót az Európai Bizottság (EB) élén – adta hírül Robert Fico nyilatkozatára hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön.

A szlovák hírügynökségnek a téma kapcsán feltett kérdésére így válaszolt: az esetleges jelölésével kapcsolatos információkat értelmetlen és számára érdektelen pletykának tartja. Hozzátette: nem szerepel tervei között, hogy elmenjen Szlovákiából. „Nem akarok elmenni Szlovákiából (...) Kutyát akarok sétáltatni a Dunánál” – hangoztatta a politikus, akit a szlovák sajtó a 2014-es elnökválasztás egyik lehetséges jelöltjének tart.

A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtöki számában saját információkra hivatkozva arról számolt be, hogy Robert Fico lehet az Európai Szocialista Párt (PES) egyik valószínű jelöltje az Európai Bizottság 2014-ben megüresedő elnöki posztjára.

Magyar szocialista EP-képviselőktől az Index már csütörtökön napközben úgy értesült, hogy eddig semmilyen szinten nem merült fel Fico jelölése.

A lap információi szerint az Európai Szocialista Párton (PES) belül két lehetséges jelöltet emlegetnek a jelenleg José Barroso által betöltött posztra, az egyik Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő, az Irány–Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, a másik pedig Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke.

Az EB elnökének személyéről eddig az Európai Unió tagországainak vezetői által alkotott Európai Tanács döntött, ám Brüsszelben tárgyalások folynak a választás módjának megváltoztatásáról. Az új elképzelés szerint a jövőben az egyes európai pártok állíthatnának jelölteket az EB élére. A jelöltek neveit jövőre hoznák nyilvánosságra.